08.12.2003

TV2 og Henrik Gade Jensen

Forfatter: Ole Hasselbalch

Jyllands-Posten bragte i dag nedenstående artikel: Gade Jensen-sagen har givet offentligheden et oplevelsesrigt indblik i den måde, visse medier fungerer på. I sin forhippelse på at få en hurtig ”historie” viderekolporterer TV 2’s morgennyheder en skrøne om, at Gade Jensen har naziforbindelser.

Jyllands-Posten bragte i dag nedenstående artikel:

Gade Jensen-sagen har givet offentligheden et oplevelsesrigt indblik i den måde, visse medier fungerer på.
I sin forhippelse på at få en hurtig ”historie” viderekolporterer TV 2’s morgennyheder en skrøne om, at Gade Jensen har naziforbindelser.
Belægget er i sidste ende en fidusartikel konstrueret i det venstreekstreme miljø under medvirken bl.a. af en tidligere autonom, René Karpantschof, som p.t. opererer i ly af en stilling som ”samfundsforsker”. Med denne platform tillægges han legitimation til at udtale sig om nazister. Mandens formørkelse omkring emnet er ellers påfaldende. I en bog har han f.eks. bragt sig så tæt på nynazisternes akkvisitionsmetoder, at læseren bliver i tvivl om, hvorvidt han selv er en af dem. Men det spiller altså ingen rolle for hans brugbarhed som sandhedsvidne. Det gør det heller ikke, at han fortsat cirkler rundt i sit gamle miljø. Ironisk nok stod han således netop på tidspunktet, hvor historien begyndte at rulle (nemlig 26/11 kl. 20), i noget, der hedder ”Dumaen” og talte for, at Søren Krarup ”kan ses som en højre-nationalistisk racist”.
Det kunne TV 2 måske ikke vide. Men der var dog ting, TV 2 kunne have skaffet sig kundskab om. Således kunne enhver have fundet ud af via Internettet, at kilden til historien om Gade Jensen var en hjemmeside ”Modkraft”, der præsenterer sig som ”venstrefløjens og de progressive bevægelsers uafhængige internet-portal” (med bl.a. Enhedslisten på Nørrebro som sponsor). Her sælges bl.a. produkterne fra ”TV-Stop” (også fra miljøet og for øvrigt leverandør af hurtigt, farverigt nazistof er til TV 2). Underskriveren af den aktuelle fidusartikel om Gade Jensen er mediekooperativet ”Monsun” og en vis Martin Lindblom. Sidstnævnte tilhører samme kreds som Karpantschof og er tillige redaktør af "PåGaden" – en anden kanal for markedsføring af den ekstreme venstrefløjs fikse ideer. PåGaden drives også af kooperativet ”Monsun”. Men lokalavisen PåGaden (udkommer i 33.000 eksemplarer) annonceres – og legitimeres dermed – da for øvrigt bl.a. i det offentlige, skatteborgerfinansierede organ ”Kvarterløft Nørrebro Park”.
TV 2’s redaktionschef på morgennyhederne er en vis Lars Bennike. Han mener i JP 29/11, at TV 2 gjorde tilstrækkeligt ved at ringe Gade Jensen op før en vis mand fik sko på den fatale morgen for at skaffe en kommentar - omend uden at komme igennem. Bennike mener, at TV 2 dermed har opfyldt sin journalistiske pligt, og at hans morgennyheder herefter frit kan bringe løgnehistorier, som berøver den ikke-morgenduelige Gade Jensen jobmulighederne. At dette skulle være illegitimt falder ikke Bennike ind. Det burde det ellers have gjort. Bennike fik nemlig i begyndelsen af 90’erne en skarp advarsel for at have bragt en anden falsk historie i omsætning. ”Skulle noget lignende finde sted igen, så bliver den pågældende afskediget”, udtalte TV 2 direktør Tøger Seidenfaden dengang (Ritzau 1/6 1993).
Men ”historien” dengang i modsætning til nu gik godt nok heller ikke ud over en ”højreekstremist”. Så da Bennike igen involverede sig i en falsk historie, var det ofret, der blev afskediget.
Måske burde TV 2 sætte sig ind i dansk rets almindelige erstatningsregler, der gælder uafhængigt af TV 2’s normer for god journalistik:
Hvis man ved uforsvarlig adfærd forvolder skade for andre, som er en forudseelig konsekvens af det, man har gjort, må man betale for det lidte tab.
Jeg kan derfor anbefale Gade Jensen at henvende sig til TV 2 hver den 1. i måneden og få godtgjort den løn, han ikke mere får i Kirkeministeriet

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810