31.10.2011

Intet nyt fra Nordisk Råd.

Forfatter: Poul Vinther JensenIntet nyt fra Nordisk Råd.

Ingen modsætning mellem øget terrorbekæmpelse og åbenhed, siger Norges statsminister, Jens Stoltenberg.

Hvordan man bekæmper terrorisme samtidig med, at man bevarer de åbne nordiske samfund er et centralt spørgsmål, når de nordiske politikere mødes i Nordisk Råd i København i denne uge.

Emnet er især relevant for Norge, som oplevede et blodigt terrorangreb i Oslo og på øen Utøya den 22. juli.

- For det første mener jeg, det er fuldt muligt at forene ønsket om åbenhed med ønsket om tryghed, siger Norges statsminister, Jens Stoltenberg, på et pressemøde med sin danske kollega, Helle Thorning-Schmidt (S).

- Jeg tror faktisk, at en forudsætning for, at man skal have tillid og være åben, er, at man er tryg. Så det at have tiltag til at bekæmpe terror er ikke en modsætning til at skabe frihed og åbenhed, siger Stoltenberg og fastslår:

- Et utrygt folk er ikke et frit folk.

Terrorangrebet, der dræbte 77 og rystede Norge i sin grundvold, har ifølge Jens Stoltenberg ikke svækket tilliden i den norske befolkning alligevel. Faktisk viser undersøgelser, at tilliden er øget, siger han.

- Det vil blive en del af vores identitet og vores historie. Det vil blive som årringe i vores historie, det som skete 22. juli, siger Jens Stoltenberg.

Helle Thorning-Schmidt brugte pressemødet til endnu en gang at udtrykke medfølelse med det norske folk.

- Det var et hårdt slag for Norge, men det viste også den norske folkesjæl, hvor man holder sammen, og det viste også en statsminister, der forstod at holde sammen på Norge, siger Helle Thorning-Schmidt.

De to socialdemokratiske statsministre diskuterede desuden EU’s finansielle krise, klima og Mellemøsten.

De to socialdemokratiske statsministre, burde kigge sig rundt om I Europa, hvor en totalitær islamisk bevægelse vinder mere og mere terræn.

Dette problem, er den største politiske udfordring for Jens Stoltenberg og Helle Thorning Schmidt.

Problemet, er vokset ganske betydeligt det seneste år, hvor den internationale finans-krise sætter sine markante spor. Norden og Europa, har på ingen måde brug for indvandring. Der er rigeligt at se til, hvis det skal være muligt at holde den hjemlige arbejdsstyrke igang.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Ritzau den 31. Oktober 2011.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810