05.04.2009

Slavehandelens ruter er intakte

Forfatter: Red

Afrikanske slaver transporteres nordpå ad de samme ruter som i de forudgående 1300 år

Slavehandelens ruter er intakte

Afrikanske slaver transporteres nordpå ad de samme ruter som i de forudgående 1300 år

Både tv og de trykte medier har i den seneste tid haft fokus på handel med afrikanske sexslaver, som tvinges til at udøve prostitution for at tjene penge til kyniske menneskehandlere.

Om den lange rejse fra Afrika til Danmark fortæller et af ofrene blandt andet:

Først blev vi kørt i bil gennem Nigeria med mange stop undervejs. Så Mali og dernæst Algeriet.
På kanten af den frygtede Sahara-ørken, i et af Afrikas største lande, starter turen til fods for den spinkle 16-årige pige og hendes selskab på i alt 63 mennesker. Ifølge hendes eget udsagn tog turen gennem den enorme ørken op til to hele år.

Det var kun muligt at gå om natten, så vi startede om aftenen og stoppede om morgenen, hvor vi lagde os i skjul.

Flere omkom i ørkenen, blandt andet nogle af de piger, der var gravide. Det var simpelthen for hårdt for dem, og vi måtte lade deres døde kroppe ligge tilbage i sandet. Nogle af piger gav efter for smerterne, sulten og pinslerne og tog deres eget liv undervejs på den ufattelige rejse.

Ved en by i Marokko samledes en større flok mænd, for at fordele »byttet« – de overlevende kvinder, der kort tid efter skulle sendes over Gibraltarstrædet på endnu en livsfarlig tur tværs over havet til Spaniens kyst.
De kunne ikke blive enige om, hvem der skulle have del i hvad.  Pludselig trak de knive og en slags sabler, sådan nogle som man ser i piratfilm, der kan hugge hovedet af folk, og så begyndte de at kæmpe mod hinanden. Én fik begge arme skåret af. En anden blev halshugget under tumulterne.”

Der findes mange tilsvarende beretninger.

Noget af det mest bemærkelsesværdige er, at denne beretning kunne være fortalt af millioner af ulykkelige mennesker igennem de seneste 1300 år, siden islams hellige krigere underlagde sig Nordafrika.

Igennem alle disse år er sorte slaver blevet ført igennem Sahara. Forskere skønner, at det drejer sig om mindst 28 millioner mennesker - over 3 gange så mange, som blev ført til Nord- og Sydamerika, herunder Vestindien.. De fleste var kvinder, som blev solgt på de umættelige muslimske sexmarkeder. En belgier, som besøgte Egypten i 1665, beretter, at der blev omsat 800-1000 slaver pr. dag alene på markedet i Cairo.

Slaverne i de islamiske lande fik - i modsætning til dem, der havnede i Amerika - ikke lov til at få børn dér. Ellers havde Mellemøsten da også set anderledes ud i dag.

Historikere mener, at slaveholdet blev introduceret af fremrykkende arabere i det 7. århundrede under indtryk af islams accept af, at vantro kunne behandles som slaver. Omkring år 1900 var der således op mod fem millioner slaver i de islamiske vestafrikanske lande. Det skriver forfatteren Klaus Winkel i bogen ”Hvorfor er det så svært for Afrika?”.

Det nye i forhold til de forudgående århundreder er, at slaverne ikke blot ender i muslimske lande, men at mange af dem nu sendes videre til Europa, som tidligere selv leverede menneskemateriale til de muslimske slavemarkeder.

 

Europæiske slaver

Forskere skønner, at slavejægere fra Nordafrika indfangede over en million europæere alene i perioden 1530-1780. Dertil skal lægges blandt andre de pige- og drengebørn, som serbere og andre underkuede kristne skulle betale som skat i de 400 år under det Osmanniske Imperium.

Også mange danskere endte som slaver i den muslimske verden. For eksempel blev 400 islændinge i 1627 indfanget af nordafrikanske slavejægere og transporteret til Algier.

Disse danskeres triste skæbne danner baggrund for romanen ”Laurids”, som lektor og cand.mag. Jørgen J. Grimstrup fik udgivet for 2 uger siden.

 

Hvorfor?

Hvis man spørger en dansk skoleelev, hvad vedkommende ved om slaver, vil man med stor sikkerhed få et svar omhandlende transporten af slaver fra Afrika til USA og disse slavers arbejde i sydstaternes bomuldsmarker.

De færreste skoleelever - og de færreste voksne - ved noget som helst om slavehandelen i muslimske lande, og de ved endnu mindre om europæiske slavers - inkl. danske slavers - triste skæbne i muslimske lande.

Hvorfor?

 

Kilder:

http://www.bt.dk/article/20080502/slave/80502058/

http://www.berlingske.dk/article/20060604/danmark/106040194/

http://www.berlingske.dk/article/20070817/verden/108171076/

http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/318256:Kronik--De-glemte-islandske-slaver-i-Algier

http://www.christianaction.org.za/articles_ca/2004-4-TheScourgeofSlavery.htm

Illustreret Historie nr. 6 2009

 .

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810