21.12.2008

Kritik vedr. Durban 2.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Vær opmærksom hr. udenrigsminister...

Kritik vedr. Durban 2.

Som bekendt, er kritikken af Durban- 2 konferencen stor rundt om i en lang række  lande.

Årsagen er, at en række islamiske lande, - der har flertallet i komiteen som forbereder racisme-konferencen, ønsker at få vedtaget, at "kritik af religioner bør forbydes" og at det bliver en del af FN´s officielle traktatgrundlag.

Nu er der kommet yderligere kritik af komiteen´s arbejde.

På en hjemmeside " Wikimedia commons", er fire førende eksperter i internationale frihedsrettigheder gået sammen om at advare mod de resulutioner om forbud mod krænkelse af religioner, der på en lang række islamiske landes initiativ er under opsejling i FN.

De fire eksperter er Frank La Rue fra Guatemala, der forsker i ytringsfrihed, den ungarske forfatter Miklos Haraszti, den sydafrikanske jurist Faith Pansy Tiakla og Catalina Botero fra Organisationen For Amerikanske Stater.

I deres fælles erklæring opfordrer de FN til at bremse debatten om krænkelse af religioner.

I en artikel i Kristeligt Dagblad den 19.12, skrevet af Allan Sørensen, skriver de fire eksperter følgende på hjemmesiden, der tilhører Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE.

" - FN bruges som et instrument til at promovere resolutioner og lovforslag, der i sidste ende kan bruges til at beskytte religiøse ledere og undertrykke religiøse mindretal."

I en fælles erklæring skriver de fire eksperter følgende:

"FN´s Generalforsamling og FN´s Menneskrettighedsråd bør holde sig fra at tilslutte sig erklæringer, der støtter idéen om "religionskrænkelse.

De fire eksperter angriber samtidig en række islamiske landes tiltag i forberedelserne til FN´s racismekonference. Det er her de islamiske lande med dominans har fået indskrevet, at krænkelse af religioner skal gøres til en kriminel handling.

I et såkaldt nyt debat-dokument, har Algeriets repræsentant i FN sammenfattet den ordlyd, de islamiske lande foretrækker at se indskrevet i Durban- 2-konferencens slutdokument.

Det lyder som følger:

"Alvorlige og uberettigede angreb mod anliggender, der opfattes som hellige af enhver religions tilhængere, bør fordømmes af ethvert land.

Denne udlægning, er de fire eksperter ikke med på, og siger ifølge Kristeligt Dagblad følgende:

"Konceptet om krænkelse af religioner kan ikke sidestilles med de internationale retningslinjer for krænkelse, som henviser til beskyttelse af individuelle personers omdømme og ære.

Og lande, der har den slags grænser til at beskytte religion, bruger ofte disse grænser til at forhindre legitim kritik af magtfulde religiøse ledere.

Her er sagens kerne:

Må Danmarks udmærkede udenrigsminister Per Stig Møller være opmærksom på, hvad de fire eksperter her skriver. 

Poul Vinther Jensen

Kilde: Kristeligt Dagblad/Wikmedia commons

         Allan Sørensen

         Fremhævelse: PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810