11.08.2008

Solzhenitsyn: Derfor mistede russerne troen på Vesten

Forfatter: Harry Vinter

”Alle russere var dybt chokerede over NATOs bombning af Serbien”

Spiegel interview med Alexander Solzhenitsyn

”Alle russere var dybt chokerede over NATOs bombning af Serbien”

Det sidste interview, den afdøde forfatter gav til et vestligt medie, blev braft på Der Spiegel online d. 23/7.

 

I interviewet spurgte journalisten fra Der Spiegel bl. a., hvorfor forholdet mellem Rusland og Vesten er blevet køligere, hvortil Solzhenitsyn svarede:

Der er flere årsager, men de mest interessante er de psykologiske, hvilket vil sige de håbefulde illusioners møde med virkeligheden. Det skete både i Rusland og i Vesten. Da jeg vendte tilbage til Rusland i 1994 var de vestlige lande genstand for en sand tilbedelse. Det skyldtes ikke så meget faktisk viden eller et bevidst valg, men var resultat af en naturlig afsky for de bolshevikiske regime og dets antivestlige propaganda.

Stemningen begyndte at vende med NATOs grusomme bombardementer af Serbien. Alle samfundslag i Rusland var dybt chokerede over disse bombardementer.

Situationen blev endnu værre, da NATO begyndte at udvide sin indflydelse og inddrog tidligere Sovjet-republikker i sin struktur. Det var især smerteligt, hvad angår Ukraine, hvis nærhed til Rusland er helt bogstavelig, fordi millioner af familier har slægtninge på begge sider af landegrænsen. På én gang blev disse familier adskildt af en ny grænselinie mellem militære blokke.

Så opfattelsen af Vesten som ”demokratiets ridder” er blevet afløst af skuffelse over, at pragmatisme, ofte kynisk og egoistisk, er hovedindholdet i Vestens politik. For mange russere var det en stor skuffelse med knuste idealer.

 

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,496003-4,00.html

 

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller få alene INDSIGT-UDSYN tilsendt.

Du kan også vælge at støtte vores arbejde økonomisk.

Du tegner abonnement her

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810

      Bestil bøger her>>>

OPGØRET >>>Reconquista>>>