06.09.2004

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Der er noget, Marianne Jelved har misforstået

Den stridbare leder af Det Radikale Venstre, Marianne Jelved, er efter partiets sommergruppemøde atter klar til en ny omgang Europarådets kritik af Danmarks fremmedlovgivning.

Nu er det ikke bare Mogens Lykketoft, der må lægge rygstykker til partilederens spanskrør.

Det gælder også Ministeriet Fogh Rasmussen.

Ifølge Dagbladet Information den 19 august udtaler M. Jelved følgende:

”Jeg ser frem til, at regeringen hurtigst muligt som lovet afleverer en redegørelse om kritikpunkterne i rapporten fra Europarådet, og den bør punkt for punkt imødegå alle de 11 kritikpunkter, som Gil-Robles har rejst.”

Jelved fortsætter:

”Hvis regeringen ikke kommer med en redegørelse, der imødegår kritikken, så skal alle de 11 punkter ændres. Så skal punktet om, at børn over 14 år, der ikke kan familiesammenføres uden videre, ændres og 24-års reglen skal ændres.

Det er klart, for de overholder ikke konventionen.”

Der bliver ikke megen efterårsferie til integrationsminister Bertel Haarder,- det samme gælder for Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft.

Marianne Jelved fastholder stadig de ultimative krav overfor Socialdemokraterne som betingelse for et SR-regeringssamarbejde efter det næste valg.

Fruens krav til Lykketoft er blevet lidt mere venlige, men stadig i en bestemt tone:

Hør her:

”Vi vil stille som ultimativt krav, at de internationale konventioner skal overholdes af Danmark. Og det gør de ikke i dag. Det vil kræve lovændringer. Indtil nu har vi ikke hørt argumenter imod det, jeg siger her. Vi har kun hørt nej eller at menneskerettighedskommissæren ikke har ret. Men det er ikke nok i en så alvorlig sag. Dem, der siger, at kommissæren ikke har ret, de må gå ind og argumentere imod Gil-Robles argumenter.”

Der bliver ikke givet ved dørene, når Marianne Jelved er i det skarpe hjørne, - men i denne sag har hun gravet sig ned i noget politisk kviksand, der kan komme til at koste hende den politiske magt i fremtiden.

Sagen er ikke så bogstavelig, som Jelved vil gøre den til. Og det bliver ikke bedre af en ’ouverture’ af ledende artikler fra chefredaktør Thøger Seidenfaden på dagbladet Politiken.

Danmark har underskrevet mange internationale konventioner om menneskerettigheder. Bl.a. FNs konventioner mod tortur, konventionen til bekæmpelse af alle former for racediskrimination, konventionen til bekæmpelse af alle former for diskrimination mod kvinder - og konventionen om børns rettigheder og andre konventioner.

Men af alle er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention den, der betyder mest i Danmark.

Den blev vedtaget den 4 november 1950, og i 1992 blev konventionen gjort til en del af dansk ret.

Det vil i praksis sige, at alle danske love skal respektere konventionen.

Det er den eneste konvention om menneskerettigheder, som Danmark har gjort til en del af dansk ret.

Denne konvention er Marianne Jelved  og partifællen Naser Khader ikke tilfredse med. De vil ha’ den moderniseret, så den bliver endnu strammere for de stater, der har tilsluttet sig Europarådet og konventionen.

Men her bliver Jelved og Khader imødegået fra juridisk faglig side.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag den 21 august siger professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Henning Kock, følgende:

”Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som er den mest vidtrækkende konvention, der gælder i Danmark, trænger ikke til modernisering eller opgradering.

Den Europæiske Menneskeretskonvention bliver løbende moderniseret, fordi den har tilknyttet et domstolsorgan, som fortolker konventionen.

Dommene i disse sager er en løbende modernisering og opdatering af menneskerettighederne, som ligger i klar forlængelse af konventionens ånd og bogstav. Derfor er der ikke behov for at ændre den.”

Professor Henning Kock er af den opfattelse, at politikerne i alt for høj grad lader sig styre af stemninger og enkeltsager i stedet for at forstå, hvordan konventionen virker i praksis og sætte sig ind i Den Europæiske Menneskeretsdomstols afgørelser.

H: Kock fortsætter:

”Politikerne, er ikke klar over, hvor omfattende et arbejde, der foregår, og hvor up to date og ajourført domspraksis er.”

For Marianne Jelved  og Naser Khader og deres  parti har det åbenbart ingen betydning. Her er det nok, hvis en eller anden fra Europarådet, som eksempelvis kommissær Gil- Robles kommer med en kritisk rapport. Straks skal dansk lovgivning laves om !!

Sådan forholder det sig ikke.

Gil Robles kan ha` sin juridiske vurdering, menneskerettighedscentret, justitsministeriets  lovafdeling kan ha` deres.

Ja, Den Danske Forening og Det Radikale Venstre ligeså, men det er og bliver en politisk vurdering.

Hvad der er ret ifølge konventionen, det afgøres suverænt af Menneskerettigheds-domstolen i Strasbourg.

Det er et synspunkt, som  professorerne Henning Kock og Ole Espersen er helt enige i.

Hvis Danmark ikke er enig i domstolens afgørelse - og ikke vil følge den, - da står det os frit for at melde os ud af Europarådet.

Det kræver blot et flertal i Folketinget, - det vil sige 90 mandater.

Måtte det trænge ind Marianne Jelved !!!

 

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag den 21.august .2004

Dagbladet Information. Torsdag den 19 august. 2004.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810