11.04.2007

Smilet er stivnet i smilets by

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Store porblemer i Århus

Store problemer forude i "Smilets by"

I Århus, drøfter man permanent problemerne omkring de store ghetto- bebyggelser. Det er bl.a skoleproblemer på Nordgårdsskolen. Uro, ildspåsættelser vold,o.m.a i den store Gellerup- bebyggelse. Store ekstra-bevillinger fra Byrådet, og nu placeringen af en stormoske.

Mange muslimer ønsker den placeret i nærheden af de bolig-områder, hvor der bor mange muslimer.Det vil sige på en stor grund ud til den ydre Ringvej i Århus Vest.

Grunden ejes af Brabrand Boligforening, hvis bestyrelse ikke ønsker en moske opført der, ud fra den holdning, at en stormoske vil forstærke gettoiseringen af området.

Området er iøvrigt af et enigt byråd udlagt som grønt område.Udover moskeen, vil et islamisk kulturcenter  måske blive en realitet.

Århus byråd er kommet på en vanskelig opgave.

Et tidligere byrådsmedlem Vagn Særkjær (S) der siddet i byrådet i 16 år, har til et interview i JP Århus af Jens Kaiser den 5.4 udtalt følgende:

"Gellerup er ikke bare en social og indvandreghetto.Det er også en muslimsk ghetto, og de mennesker har deres identitet i det store muslimske fælleskab, ummaen, og der er ikke nogen grænse ved Padborg for den.

Deres identitet bygges på noget herfra, men også på informationer fra fjernsyn og medier, som man så det under Muhammed-krisen.

Der er tale om en global identitet, og derfor er det meget svært at forestille sig, hvordan der skulle etableres en solidaritet i forhold til det danske samfund. Disse mennesker hører hjemme i et rum, som er meget større."

Vagn Særkjær er ikke rolig ved udviklingen og siger til interviewet bl.a.:

"De sætter deres egne normer og deres egne domstole. Det er måske en lille ting, og det løber en koldt ned af ryggen, når det er imamer, der skal udøve øvrigheden.

Vi importerer præster, som ikke ved noget om det danske samfund.

Disse problemer, har Vagn Særkjær rejst i et debat-indlæg i JP Århus for kort tid siden. Særkjær sendte debat-indlæget til den socialdemokratiske byrådsgruppe. Uden at det fremkaldte en eneste reaktion.

På et spørgsmål fra Jens Kaiser der lyder:

"Ingen ved rigtigt, hvordan en sådan ghettosituation skal håndteres.

Der er ingen forskning i, hvordan man undgår at bygge parallelsamfund?

Er det ikke forkert at kalde det en ghetto?

Vagn Særkjær:

" Jeg oplever det som en ghetto. Du kan leve hele dit liv i området uden at komme i kontakt med danskere. Du kan gå i børnehave udelukkende med udenlandske børn. Du kan gå i skole udelukkende med udenlandske børn, man kan arbejde i bazaren og bo i området."

 

 

Kilde:JP Århus Torsdag den 5. april 2007.

        Innterview: af Jens Kaiser.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810