06.09.2020

Axel Artke inviteret i DR

Forfatter: Axel Artke

Grundlovsforeningen Dansk Kulturs formand, Axel Artke inviteret til møde om DRs formidling af kulturstof.


Kritik af DR

Jeg deltog 04-09-2020 i et arrangement i Vejle, som DR forestod, og hvortil Grundlovsforeningen Dansk Kultur var inviteret. Indledningsvist annoncerede Peter Ebberfeld fra P4 Trekanten programmet og viste en film om DR. Derpå fik DR’s direktør for kultur, børn og unge, Henrik Bo Nielsen ordet for at holde en lang (hyldest)tale om DR. Først efter disse to reklameindslag begyndte den dialog mellem DR’s repræsentanter og de fremmødte, der var indbudt til. Det formede sig som en vandrende mikrofon blandt publikum

 

Jeg kritiserede følgende forhold vedr. DR:

1) DR fremstiller sig som en kulturinstitution, men nedlagde som det første DR K (kulturkanalen), da DR blev påbudt at spare 700 millioner. I forvejen havde DR sløjfet DR Underholdningsorkestret.

2) På grundlag af den rapport, som lytternes og seernes redaktør (vagthund) har offentliggjort, kritiserede jeg DR’s skævhed i dækningen af den såkaldte klimakrise. Blot som et komisk kuriosum kan nævnes, at DR kolporterede en advarsel fra ikke færre end 11.000 forskere om verdens snarlige undergang. Blandt ”forskerne” var både en Michey Mouse og en Elvis Presley…

3) Jeg refererede professor Ole Bruuns kritik af DR for dens tendentiøse dækning af det amerikanske præsidentvalg. Dækningen er klart imod Trump.

4) DR’s korrespondent i USA, Steffen Kretz (ham med hesten), kritiserede jeg for hans agitatoriske reportager. At han desuden er manipulatorisk, fremgår af følgende udsagn i en nyhedsudsendelse: ”USA bygger på slaveri og racisme”. - Faktisk udkæmpede USA en hel borgerkrig for at afskaffe slaveriet, men der ser Kretz bort fra..

5) Sproget i DR er skandaløst. ”A” udtales som ”æ” i ord som f.eks. personale og privat, mens ”æ”udtales som ”a” i ord som eksempelvis kræft og græs, og ”e” udtales slet ikke i ord som her og nærheden.

6) Jeg citerede til slut et par historikere for deres kritik af serien ”1864”, som de med rette fandt stærkt tendentiøs, ja propagandistisk i sin fremstilling af de faktiske begivenheder.

 

Svarene fra direktørens side på kritikpunkterne var glatte og affable. Det var tydeligvis ikke hensigten at indgå i nogen dialog. Heller ikke at kritisere DR. Til gengæld fremhævede direktøren bemærkninger fra et par af de øvrige tilstedeværende, som roste DR for udsendelser som ”Hammerslag”. Det kan jo blive småt for enhver…

 

Hele arrangementet tog sigte på at markedsføre DR i en tid, hvor institutionen mister lyttere og seere til udenlandske kanaler og til Netflix, YouTube, HBO og andre kilder til nyheder og underholdning. Efterhånden benytter nemlig kun 38 % af danskerne DR.           

Axel Artke.

Nb.

Axel Artke er endvidere medlem af Styrelsen i Den Danske Forening

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810