07.10.2006

Klare holdninger fra Ayaan Hirsi Ali.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Sidst i oktober udsender Hirsi Ali en ny bog.

  

I forbindelse med 1. årsdagen for Muhammed-tegningerne i Morgenavisen Jyllands-Posten, bringer Dagbladet Information den 30. september et interview af Peter Nielsen, med den verdenskendte Islam-kritiker Ayaan Hirsi Ali

Hirsi Ali er kendt som en af de hårdeste islam-kritikere, der kommer fra en muslimsk kulturbaggrund. Til interviewet siger hun bl.a. 

" Til forskel fra andre kritikere, så forsøger jeg igen og igen at fremhæve forskellen mellem islam og muslimer.

Islam er et sæt af ideer, som skal være åbent for kritik. En afvisning af islam er ikke ensbetydende med en afvisning af muslimer. De er menneskelige individer og kommer fra forskellige baggrunde, taler forskellige sprog og har i deres praktisering af religion forskellige positioner. Nogle tager det alvorligt, nogle meget alvorligt og nogle slet ikke. Jeg er derfor ikke en kritiker af muslimer, men en kritiker af islam."

 Men Hirsi Ali, er ikke neutral overfor islam, for hende, er islam en moralsk ramme.

Det underbygger hun med følgende:

 "Islam er et sæt af ideer, som på mange måder ikke er forenelig med de værdier, der kommer fra liberalismen, og som jeg støtter.

 Jeg siger, at islam betyder underkastelse under Allahs vilje - og derudfra bestemmes, hvad der er forkert og sandt. For mig er der i islamisk filisofi en slående mangel på vigtigheden af liv, på det menneskelige liv. Det regnes som midlertidigt. Vi er her på jorden med henblik på det hinsidige.

 Det gør liv billigt, og det begrænser den enkeltes frihed til en fuldstændig lydighed over for en ydre autoritet. Det er et totalitært system, fordi det beskriver alt, hvad du skal gøre lige fra, hvordan du sover, hvordan du vågner osv."

 I sin nye bog "En fri stemme- min selvbiografi", der kommer på dansk i slutningen af oktober på Jyllands-Postens forlag, beskriver Hirsi Ali sine første møder med vestlig kultur.

 

 

Kilde: Dagbladet Information/interview Peter Nielsen. Weekend den 30.september - 1. oktober 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810