31.07.2006

Holdninger udenfor Europa.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Hvad mener den øvrige verden om krisen i Mellemøsten?

 

 Krisen i Mellemøsten er noget der følges overalt i Verden. Det er naturligt, en brand i Mellemøsten kan få de alvorligste følger for økonomien i de industrialiserede lande. 70% af verdens oliereserver er tilstede her.  

Suez-kanalen er et af verdens vigtigste trafik-punkter for den internationale handelsflåde.Derudover, er mellemøsten blevet et arnested for den internationale terroisme, en kendsgerning, som enhver regering i - alle - lande må tage alvorligt. FN som burde være det forum, der tog konflikten til sig, står idag som en kulisse uden nogen vilje eller  magtbeføjelser til at gribe ind.

 Herom skriver flere store dagblade uden for Europa følgende:

  

Maqor Rishon, Tel. Aviv skriver den 24. juli følgende:

" - De handlinger, som Israel har undladt at foretage i årevis, og som nu er blevet nødvendige, er landjordsoperationer, hvor konventionelle styrker skal supplere luftvåbnet. Libanon er fuld af Jihad-styrker, og Iran og Hizbollah gør landet klar til at blive en slagmark. Lige så afgørende er det, at det internationale pres på Iran og Syrien er svækket.

 Kampene for en måned siden fandt sted, da Syrien oplevede et aftagende pres som følge af mordet på AL-Harirfi.

Den aktuelle eskalering skyldes, at Iran oplever at have fået kontrol over situationen vedrørende deres atomprogram, eftersom Nordkorea har affyret ballistiske missiler, og Rusland og Kina forhindrer sanktioner mod Iran.

 Israel har brug for en ny regering, der formår at løsrive os fra strømmen af nederlagspolitik. Vores aktuelle Alice- i - eventyrlands-regering er blevet ubrugelig."

  

The Mail&Guardian, Johannesburg skriver den 21. juli følgende:

 " - Ligesom her i Sydafrika er den ubarmhjertige sandhed, at hverken magtudøvelse eller `realpolitik`kan føre til den varige fred, som israelerne behøver. De almindelige libaneseres reaktion er ikke at give Hizbollah ansvaret for de ulykker, der vælter ned over deres hoveder, men et intenst had til Israel og dets ledere. Det kan godt være, at Hizbollah og Hamas bliver bragt midlertidigt ud af fatning, men Israels vedvarende fodring af dette had garanterer at organisationerne vil kunne blive ved med at få opbakning i den arabiske verden."

 Japan Times, Tokyo skriver den 23. juli følgende:

 " -Kritikere af Hr Zidane har på en måde mindet om alle dem, som så larmende har fordømt Israel for dets "overdrevne reaktion" i den aktuelle Mellemøst-krise.

Uanset hvad Hr Materazzi eller hvad Hizbollah militser gjorde er hovedstød og hårdtslående militære offensiver åbenbart så afskyelige, at de i praksis får alle til at glemme hvad det var, der fremprovokerede dem i første omgang. Reaktionen bliver forbrydelsen."

 Sydney Morning Herald, skriver den 22. juli følgende:

 " -Med over 300 dræbte og måske 500.000 af Libanons 3,9 millioner indbyggere fordrevet fra deres hjem er tiden kommet for, at Israels venner må kræve angrebene afsluttet. Omfanget af dræbte og sårede overgår i den grad den oprindelige årsag til gengælddelsen - drabet på fire israelske soldater og kidnapningen af yderligere to i et Hizbollah-togt ind over grænsen. De ovegår også de omkring 30 israelere, der er blevet dræbt af Hizbollah- missiller fra Libanon. Til gengæld bør Israel forsikres om, at Hizbollahs trussel fjernes."

  

Kommersant, Moskva skriver den 13. juli følgende:

 "- Krisen handler ikke om fangeudveksling, men om magtpolitik. Hizbollah spiller ikke førsteviolin, men er kun et redskab. Forsøget på at provokere Israel til en ny mellemøst-krig har åbenlyst andre bagmænd. Hvad der lige nu foregår i Libanon, tilrettelægges i Teheran, hvor regimet netop har bekræftet, at det vil fortsætte sin uranberigelse. Med hjælp fra det loyale shiamuslimske Hizbollah vil man anstifte en konflikt i Libanon. Fungerer denne plan har udlandet i lang tid andre sorger end det iranske atomprogram."

 

 Kilde: Dagbladet Information. fredag den 14. juli og den 24. juli 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810