24.05.2006

Olie og Arabisk racisme i Darfur

Forfatter: Ole Gerstrøm

Stormagtsinteresser forhindrer FN i at gribe ind

Gennem de senere år har det jævnligt lydt, at nu må FN gribe ind for at standse folkemordet i Sudans Darfur-region. Man nævner ikke, at det er et muslimsk folkemord. Det vil dog sige, at det går ud over både muslimer og kristne. Omkring 2,5 millioner er fordrevet fra deres hjem, og 400.000 dræbt. Landsbyer, træer og marker brændes af, og brønde forgiftes. Den ørkendannende effekt er omfattende. Her i maj måned, er der blevet lukket for pressens adgang til området.

Historie

Men dette er en erobring, der startede i 800-tallet, hvor Amr bnel A'ass erobrede Egypten med en hær på 2.000 mand og gjorde landet muslimsk. Han sendte også tropper sydpå ned gennem Egypten, hvor man kom til "ard el Sudan," der på arabisk betyder de sortes land. Igennem århundrederne blev området arabiseret og islamiseret. Da englænderne etablerede Sudan i 1950'erne var det den nordlige arabisk-islamiske lysebrune elite, der dominerede over de sorte muslimer og de sorte kristne. I 1989 tog Den Nationale Islamiske Front magten ved et kup. Man forsøgte at få de sorte muslimer til at føre jihad mod de sorte kristne, men det endte med, at alle de sorte begyndte at stå sammen imod de arabiske brune, som man anklagede for at være ekstremister og racister. Men regeringen i Khartoum satte den velbevæbnede arabisk-brune milits Islamist Justice and Equality Movement kaldet Janjaweed ind mod både de sorte muslimer og de sorte kristne. Så agressorerne er negermuslimer med arabisk blod i årerne (de brune), og man rammer med terror, mord og voldtægt de rent afrikanske kristne og muslimer (de sorte). Det er klassisk racisme. De internationale hjælpeorganisationer fordrives fra området med våbenmagt. Adskillige hjælpearbejdere er blevet dræbt. Det aktuelle formål er at beherske områderne med olieforekomster.

Olie og våben

Kineserne har været i Afrika i årtier. I Mao-tiden var varen revolution og kommunisme. Nu har kinesiske statsfirmaer etableret  anlæg til olieproduktion i den øvre Nil-provins. Kinesisk militær beskytter installationerne. Man dækker herfra 5% af den kinesiske olieimport, og olieforekomsterne er betydelige. Kina får i alt 30% af sin olie fra Afrika. Som returhandel har man en pæn våbeneksport uden nogen form for fine fornemmelser. Til Sudans Khartoum regering har man solgt 12 jetjagere og et antal "helicopter gunships," som bruges til drab og fordrivelse i Darfur. 

FN

FN's sikkerhedsråd har næppe nogen mulighed for at få vedtaget en resolution om en fredsstyrke, da kineserne ikke vil have ydre indblanding, og følgeligt vil nedlægge veto. Dette kan de gøre som et af de 5 permanente medlemmer af sikkerhedsrådet.  Kineserne erklærer, at menneskerettigheder "er noget relativt." Igen ser vi FN som stedet, hvor stormagterne udøver magt ud fra egne økonomiske og magtpolitiske interesser. Denne magtudøvelse omfatter også racistisk folkemord den dag i dag.

http://www.cfr.org/publication/9557/

http://www.sudantribune.com/article.php3?id_article=10705

http://english.people.com.cn/200507/20/eng20050720_197244.html

http://today.reuters.com/News/CrisesArticle.aspx?storyId=MCD832340

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810