13.04.2006

Retfærdighed i Irak

Forfatter: Ole Gerstrøm

... den slags retfærdighed, som danske soldater sætter livet ind for

Forfatteren Kamal Karim blev i december 2005 idømt 30 års fængsel for at anklage den kurdiske leder i Irak Masoud Barzani og hans politiske parti KDP for korruption og magtmisbrug og for at samarbejde med præstestyret i Iran.  Da han oprindeligt ankom til retten, var han ikke orienteret om anklagerne. Han fik 5 minutter sammen med sin advokat, og herefter faldt dommen i løbet af en time.
 
Men her i marts måned 2006 fik Karim en appelsag, og straffen blev reduceret til 1,5 år. Her udtalte dommeren, at den milde straf skyldtes, at Karim var en akademiker, med undervisningsmæssig baggrund. Andre ville have fået 5 år for denne forseelse.
 
Dommen blev afsagt på grundlag af en lov vedtaget af det kurdiske lokalparlament, idet man i det nordlige Irak, i det såkaldte Kurdistan, har en vis form for autonomi. Efter Saddam Husseins fald lovede man demokratiske tilstande og en fri presse, og man mener at have bedre menneskerettighedforhold end i resten af Irak. Og det skal nok være rigtigt. I andre dele af Irak havde Karim nok fået en mere brutal straf, som han ville være ude af stand til at klage over.
 
Det er den slags retfærdighed, som danske soldater sætter livet ind for. 
 
Kilder:
 
 
 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810