26.03.2004
Kontant tale!
Forfatter: Poul Vinther Jensen
Danmark og EU og - fremmed arbejdskraft fra fjerntliggende lande....
Kontant tale!
Trods stor ledighed hører man jævnligt, at Danmark og de øvrige EU-lande fremdeles har brug for en stor styrke af fremmed arbejdskraft fra fjerntliggende lande. Folkeslag, der kulturelt er fra en helt anden verden end den vestlige kreds, som Europa er en del af.
Det er uforståeligt, at fortalerne for indvandring er i stand at overse den mægtige konkurrence fra Asien, der vil betyde nedlæggelse af tusindvis af europæiske arbejdspladser. Det er en udfordring, som alle vestlige lande vil blive stillet over for i de allernærmeste år. Her er der tale om en omvæltning, der vil forandre alt.
I Børsens Weekend-udgave den 20/22. februar 2004 har journalist Susanne Tholstrup et interview med adjungeret professor ved Danmarks Tekniske Universitet Knud Sant, der samtidig er medejer af konsulentvirksomhederne Valcon og Proventia.
Knud Sant er netop vendt hjem fra en længere studietur til Kina og Malaysia, hvor har han fået et indblik i, hvad der venter vestlige virksomheder.
Knud Sant udtaler bl.a:
”Der findes ingen produktion i Danmark, som kineserne ikke er i stand til at overtage. Anskaffelsespriserne på maskiner, værktøjer og materialer ligger på en femtedel af europæisk niveau. Og der er hurtig levering. Fabrikkerne koster mellem 750 og 1000 kr. per kvadratmeter, mens prisen i Danmark ligger på 4000-6000 kr.”
Knud Sant fortsætter:
”Heller ikke det kinesiske kompetenceniveau kan der peges fingre af. Mange af fabriksarbejderne i Kina er universitetsuddannede, fordi lønnen her er højere end på eksempelvis et lokalt hospital.
Flid, orden og god vedligeholdelse kendetegner fabrikkerne.”
Lidt længere fremme i interviewet fortsætter professor Sant med følgende kontante melding:
”Vi har lavvækst i forhold til Asien og Østeuropa ; vi bliver nødt til at være der, hvor væksten er,” understreger han og konkluderer:
”En ny verdensorden er på vej, og den betyder forandringer, der er voldsommere og større end overgangen fra landbrug til industri. Det bliver erhvervsledere og erhvervslivets organisationer nødt til at forholde sig til og tage bestik af nu.
Knud Sant advarer erhvervslederne mod at slå sig til tåls med, at danskerne er overlegne, når det gælder innovation, og at vi i fremtiden kan leve af at få gode ideer
Under overskriften ” Malaysisk trussel ” fortsætter professoren:
”Malaysierne har nemlig ikke tænkt sig at slå sig til tåls med den moderne produktion og teknik, der strømmer til landet fra Vesten. De vil også have del i den mere fremtidssikrede innovation.”
Knud Sant slutter med følgende:
”Malaysierne bider os i haserne, når det gælder vores fortrin inden for forskning og udvikling; det er vi tvunget til at forholde os til.”
Ja, det er vi!
Med viden om, at en kinesisk produktionstime på en veldrevet danskejet virksomhed koster 25-35 kr. inklusive løn, husleje, administration m.m. sammenlignet med en virksomhed i Danmark, hvor en produktionstime koster 250-350 kr.
Derfor må der stilles det spørgsmål til direktør for Dansk Industri Hans Skov Christensen og LOs formand Hans Jensen.
”Hvad vil man bruge den fremmede arbejdskraft til, som man i snart mange år trods protester og advarsler har plæderet for, at Danmark skal modtage ? !!"
|