05.03.2006

Fra forsvar til ekspeditionskorps:

Forfatter: Red

”Et nyt og stærkere forsvar – når der er rod i den globale familie”

”Uden kamp ingen sejr” var mottoet for Jens Toldstrup, da han under besættelsen satte livet på spil for landet. Det kunne også have været motto for dem, der under den kolde krig var parate til at gøre det.

Forsvaret har imidlertid i dag fået et andet motto. Det fremgår af en nyligt udsendt CD-rom ”Et nyt og stærkere forsvar – når der er rod i den globale familie”.

Det vides ikke, om der med ”rod” tænkes på uorden, eller om det er planterødder, der tales om. Men på bagsiden af coveret hedder det:

Et nyt og stærkere FORSVAR

Klodens 5 milliarder mennesker ser meget forskellige ud,

tror på forskellige ting og lever meget forskelligt.

Alligevel hænger vi sammen, hvad enten vi vil det eller ej.

Vi er alle sammen i familie.

Der er ingen direkte trussel mod Danmarks grænser

 

”Sådan burde det være over hele jorden”

Derfor står internationale operationer på programmet.

Fremtiden Forsvar retter sig mod at løse opgaver for

den globale familie.

I en noget utraditionel form viser Et nyt og stærkere FORSVAR,

Hvor Forsvaret er på vej hen.

 

Think local – Fight Global

The five million inhabitants on earth look different, live

different and believe different, But we are all connected.

Whether we want it or not we are one big family.

The defence of the future will focus on problem-solving

for the global family.

In an untraditional form “Think local – Fight global”

Shows where the Danish Defence is going.

Der er faktisk 6,5, og det er milliarder mennesker på jorden og ikke kun de 5 millioner, den engelske tekst taler om. Man må også gå ud fra, at når der heri tales om ”the defence of the future”, tænkes ikke på ”forsvaret for fremtiden”, men derimod på ”fremtidens Forsvar”. ”Forsvaret” kaldes i øvrigt på Forsvarsministeriets hjemmeside ikke ”Danish Defence”, men Danish Armed Forces.

Hvad der ligger i udtrykket ”Think local – Fight Global”, er ikke til at sige. Direkte oversat betyder det vel nærmest ”slås globalt, men ud fra dansk lokaltænkning” – en slags opfordring til nyimperialisme altså. Måske var meningen derfor: ”Tænk på dine egne (lokale) interesser: Slås globalt”. Eller ”tænk lokalt, når du slås globalt”.

Eller måske er der slet ingen mening. Måske er tekstforfatteren blevet så fascineret af ordspillets flothed, at han har glemt at tænke over, hvad ordene betyder, og ingen har spurgt efter det.

Når man åbner CD-en, ses to flag. Det ene er engelsk det andet dansk. Det danske er i såkaldt ”HongKong-format”, det vil sige, det holder ikke de mål, Dannebrog skal have, men er importeret fra Kina, hvor fabrikanterne ikke véd noget om den slags.

Ved at klikke på dette flag kommer der fire valgmuligheder: ”Intro”, ”En nyt og stærkere forsvar” og ”Ekstra materiale”.

Med ”materiale” tænkes formodentlig på ”materiel”.

Introduktionen er v/ forsvarschefen, Jesper Helsø. Han fortæller, at CD-en er vellykket underholdning(!) og at Forsvaret er på rette vej.

Således oplyst kigger vi videre:

”En nyt og stærkere forsvar” viser sig at være v/ journalist Thomas Uhrskov – den fra TV2 velkendte skivært. Det er ham, der i 2003 i et ”skispil” på TV2’s hjemmeside siger til spillere, der rammer et barn på spillets piste: ”Er du rigtig klog? At køre et barn ned er lige så dumt som at stemme på Dansk Folkeparti. Tag og snak med dine forældre om, hvorfor du ikke fik nogen opdragelse.” I sin tid på Berlingeren blev Uhrskov kendt for at returnere bladet Danskeren uåbnet. Han skulle nok selv opsøge sine kilder, hvis han følte behov for informationer, sagde han. Danskeren var i parentes bemærket dengang det eneste sted, hvor man dengang kunne læse de fakta-informationer om indvandringen, som senere viste sig at være de rigtige.

Indslaget på denne del af CD-en starter med, at Uhrskov fremviser sig selv iført forskellige smarte beklædninger, hvorefter han går over til at erklære sig som en del af den globale familie:

Vi får bananer fra Mellemamerika, bomuld fra Indien og brændstof fra Den arabiske Halvø fortæller han, der åbenbart ikke klar over, at vi laver vores benzin selv, og at den kommer fra Nordsøen.

Hvad disse oplysninger skal til for, fremgår ikke. De anvendtes senest af indvandringslobbyen i begyndelsen af 90-erne, men blev herefter opgivet – vistnok på grund af deres meningsløshed i forhold til det, diskussionen drejede sig om.

Men altså: Vi er alle medlemmer af samme storfamilie og globale kollektiv, forklarer Uhrskov videre. Og vi skal ikke længere tilbage end 3.500 år for at finde den kvinde og mand, som alle nulevende mennesker nedstammer fra.

Forbløffende – rent ud forbløffende. Ifølge folkebibliotekerne var der på det tidspunkt bronzealder i Danmark, og ægypterne havde for længst rejst pyramiderne. Parret har virkelig haft travlt.

Vi nåede herefter ikke til det sidste indslag, men henfaldt i dybe tanker.

CD-en er tydeligvis ment som det, der kaldes ”intern kommunikation” for forsvarets personel. Det er et udtryk, kommunikationseksperter bruger om information, der udarbejdes til personalet i virksomheder under omstilling, som er usikre på situationen og frygter, hvad fremtiden vil bringe.

Den slags skal imidlertid være troværdigt og budskabet klart, hvis det skal virke til at stabilisere organisationen. Det er CD-en så åbenlyst ikke. Det er ikke troværdigt at give forkerte oplysninger om noget, ethvert skolebarn burde vide, og at lave en engelsk oversættelse, der ser ud, som var den skrevet af en fårehyrde i Det ydre Mongoli. Klare budskaber formidles heller ikke bedst via glimmerplatheder indpakket i slogansprog.

Der er synd. Der havde været brug for en afklaring, såvel af hensyn til Forsvarets eget personel som til brug for offentligheden.

Men man forstår producentens vanskeligheder, så vidt som at det jo langt fra er klart, hvad det er for et budskab, der skal sælges. Politikerne kan finde på at bruge Forsvaret til alt muligt. Som Uhrskov siger et sted (formentlig igen uden at være klar over, hvad der løber ham i munden): Militæret er i dag ikke bare noget, man tyr til, når de politiske muligheder er udtømte.

Lettere bliver det ikke af, at det efter konceptet for CD-en tilsyneladende har været forbudt at tale om det nærværende, nemlig Danmarks indre sikkerhed. Den er ellers er mere truet end på noget tidspunkt siden Grevens Fejde. Politiets og militærets hjemlige ressourcer er endog så anspændte, at det allerede har været nødvendigt at trække på Hjemmeværnet til patruljeringsopgaver med skarpt i geværerne.

Men tys tys om det.

Havde det mon ikke været bedre at holde mund frem for at tomgangssnakke i kolorerede politiske korrekthedsfraser?

Og hvis det nu endelig skulle være, var det så en god ide at lade lige netop Thomas Uhrskov optræde som rollemodel?

Én ting er jo at være mediebåret he-man i et badutspringerprogram, der kun kræver hurtigsnak og flotte poseringer. Noget ganske andet er at give råd til unge mennesker, der risikerer at komme til at stå med deres kammeraters blod op og ned af sig.

Det er ”federe, end I selv tror …”, siger Uhrskov til bladet Forsvaret i december 2005. Javist. Men i 1978 snød Uhrskov sig uden om sin militærtjeneste. Han overlod det til andre at lære at ligge i et fugtigt jordhul for at kunne stoppe de sovjetiske kampvogne, som risikerede at rulle ind i landet, hvis ikke der var nogen til at forhindre det.

Vi tror naturligvis gerne, at det hjælper en hel del på indstillingen til Forsvaret, hvis man får et fedt honorar og ikke risikerer selv at komme hjem indpakket i vita-wrap.

Vi tror derimod ikke på, at folk uden dybde, hvis støtte til landets forsvar bygger på betaling, kan sælge billetter til andet end Rambo-typer og overfladeakrobater.

Vi tror endog, at mange af dem, der i fortiden har risikeret liv og lemmer for Danmarks skyld, vil opfatte denne mediestunt som en grov uforskammethed.

 

Kilder:

Et nyt og stærkere forsvar – når der er rod i den globale familie (CD-rom)

http://forsvaret.dk/FKO/Nyt+og+Presse/Mediecenteret/

Bladet Forsvaret, december 2005

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810