05.12.2005

Venskab er at tænke højt. Integration er om frisprog.

Forfatter: Bo Warming

Hvad er venskab værd, hvis man ikke kan sige nøjagtigt, hvad man mener

Som udtrykt af talrige anerkendte tænkere, se nedenfor, er en god ven ikke en smigre-røv, men en ÆRLIG OG ÅBEN person, der hjælper til forståelse af tingenes sammenhæng.

Sammenhængskraften hos et folk kræver empati, men hverdagens enorme netværk af løgn og skuespil smider grus i den forståelse af næstens behov, som er altafgørende for empatien.

Derfor er den usminkede direkthed i venskab en guds gave og en altafgørende folkeoplysning, når der tænkes langsigtet og brainstormes frit. Når nogen vil en det godt, så tør han risikere misforståelser og tør såre med ord, der jo aldrig slår så hårdt på huden som papirkugler.

Går man efter bolden og ikke efter manden, kan det ikke gå galt - udover at kedsommelighed er en risiko ved fobi imod sladderens slibrighed.

Når otte islamiske butikker på Nørrebrogade genlød af fest i timerne efter 9.11.terroren, så beviser det muslimernes splittede sind. De undertrykkes af vor duelighed til højteknologi og oplysningstidens abstraktion, som de ikke kan leve op til. Så de glæder sig, når nogen får et stød ind imod os.

Men på den anden side er de glade for at være accepteret her og ønsker deres børn integreret, og det bør vi fremme ved på venskabelig vis at udsætte dem for dansk frisprog, trods risiko for §266b-straf. Muslimerne såres slet ikke af jokes om rotteformering, eller at de "kun adskiller sig fra rotter ved at forstå bistandsloven bedre". De ved godt, der er sandhed i vore vittigheder, og Det Gamle Testamentes ord om "den man elsker, tugter man" er også deres bibel. (Faktisk er der mange kloge ord i koranen om tilgivelse - men ikke i Sværdets Bog, der har førsteret).

Naser Khader har i TV2 i 1999 fremhævet Grundtvigs og Hal Kocks debatkultur som vej til integration. At den farligt taquia-dygtige Naser Khader er den muslim man helst så udvist allerførst, ændrer ikke på det faktum, at kloge danskere satser ligeligt på en Plan B, så flest mulig af de fremmede bliver mest mulig integrerede og dermed danskervenlige, før de bliver et flertal blandt vælgerne.

Der har jo været stor forskel på, hvor slemt dimmier (vantro andenrangs borgere, hvor muslimdominans) behandles, og vi skulle nødig få armenernes skæbne.

 

"But what is the good of friendship if one cannot say exactly what one means?Anybody can say charming things and try to please and to flatter, but a true friend always says unpleasant things, and does not mind giving pain. Indeed if he is a really true friend he prefers it, for he knows that then he is doing good. (Oscar Wilde)

"Du skal være din ven et hårdt leje. (Nietzsche)

A friend is person with whom I may be sincere. Before him I may think aloud. (Ralph Waldo Emerson 1803-1882)

Shared joy, not compassion, makes a friend. (Nietzsche)

Venskabet er højere og varigere end kærligheden. (August Strindberg)

Gå ikke foran mig. Måske vil jeg ikke følge dig. Gå ikke bagved mig. Måske vil jeg ikke føre an. Gå ved siden af mig og vær blot min ven. (Albert Camus)

Livsklogskab: at være vennesæl. (Nietzsche)

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810