13.03.2016
Nykonservativ sejr
Forfatter: SLJ
Ved søndagens tre delstatsvalg fik Alternative für Deutschland henholdsvis 24,2%, 15,1% og 12,6% af stemmerne
Nationalkonservativ sejr
Det nationalkonservative parti AfD, Alternative für Deutschland, har netop fejret sin tre års fødselsdag. Ved forbundsdagsvalget for 2½ år siden var det unge parti kun 0,3% fra at komme i Forbundsdagen i Berlin - 4,7 procent af stemmerne fik partiet. Siden da er det kun gået opad med repræsentation i EU-parlamentet med 7% og indtog i alle fem landsdage, som det har stillet op til valg til. Stærkest står partiet i de østlige delstater og svagest i bystaterne.
Ved søndagens tre delstatsvalg blev partiet det næststørste i Sachsen-Anhalt med 24,2% af stemmerne – kun 5,6% fra CDU, selv om spidskandidaten André Poggenburg ikke er den store taler.
I de to vestlige delstater Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz fik AfD også et kanonvalg med hhv. 15,1% og 12,6% af stemmerne. Begge steder blev partiet tredjestørste parti. I den økonomisk stærke delstat Baden-Württemberg er partiets nummer to, økonomiprofessor Jörg Meuthen, leder af partiet, og han regnes for en af de mere pragmatiske i partiledelsen, som må betegnes som særdeles nationalkonservativ.
Linjen over for Merkels flygtningekurs er klar: Merkel må gå af i vanære. Grænsekontrollen skal genindføres og kun flygtninge, der opfylde Geneve-konventionens snævre definition, kan få midlertidigt ophold – resten må sendes ud.
En afgørende forudsætning for partiets succes har været partiets 40-årige formand, Frauke Petry, født Marquardt. En ung, køn, karismatisk og velargumenterende kemiker fra Dresden med ph.d. grad.
En anden årsag til partiets succes er partiets chefideolog og chefstrateg, Alexander Gauland, der er partiformand i Brandenburg, hvor han også leder partiet i Landdagen.
Alle i Tyskland indstiller sig nu på AfDs indtog i Forbundsdagen om senest 1½ år – og det bliver til den tid med et tocifret resultat, hvis roen på de indre linjer kan holdes, hvilket noget tyder på, da der har været roligt i partiet siden sidste sommer, hvor det var nede og bunde i meningsmålingerne efter et strid om den politiske kurs.
Partiet har også profiteret på den politiske korrekte presse, som flere og flere tyskere har fået øjnene op for tier, manipulere og vinkler. Forsøget på at fortie overgrebene i Köln og andre tyske byer nytårsnat var et selvmål af rang og bekræftede mange tyskere i, at man ikke kan forvente at høre hele sandheden i den tyske presse. Jo mere pressen sviner AfD til, jo flere sympatistemmer får partiet.
Meldingerne fra AfDs partitop lige nu er, at partiet vil gå i opposition og vokse sig så stort, at det politiske etablissement på et tidspunkt bliver nødt til at inddrage partiet. Måtte det tidspunkt snart oprinde, da Europa mere end nogensinde har brug for tysk lederskab, der med håndfaste politiske tiltag kan udstikke en ny kurs, der kan redde kontinentet.
SLJ, 13.marts 2016
|