29.08.2005

Der skal ikke fifles med de demokratiske spilleregler

Tyrkiets manglende anerkendelse af Cypern bør udelukke forhandlinger om optagelse i EU

Opfordring til ministeriet Fogh Rasmussen

Det britiske EU-formandskab er på tynd is med Tyrkiets vedlagte erklæring i forbindelse med optagelsesforhandlingerne i EU.

EU må under disse vilkår afvise enhver forhandling om fuldt medlemskab!!!

Hvis man følger debatten om Tyrkiets evt. medlemskab af EU, vil man opdage, at jo nærmere man kommer den 3. oktober, hvor udvidelseskommissær Olli Rehn påbegynder de endelige forhandlinger med den tyrkiske regering, jo mere modstand og skepsis kommer der frem i de øvrige EU-lande.

En meningsmåling offentliggjort af EU-Kommissionen i sidste måned viser en udbredt modstand mod tyrkisk medlemskab.

I en del lande med 52 procent imod og 35 procent for. I Østrig, Tyskland og Frankrig er der den største modstand, med henholdsvis 80,74 og 70 procent imod.

I Danmark er der 62 procent, der erklærer sig som modstandere.

Den viden var ikke helt så klar, da Prodi-kommissionen i oktober sidste år anbefalede at påbegynde de endelige forhandlinger med Tyrkiet.

Siden da har der været afstemninger om EU-forfatningen i Holland og Frankrig. Resultaterne der har skabt en del politisk virkelighedserkendelse.

Men ikke i Storbritannien.

Udenrigsminister Jack Straw håber stadig på fuldt tyrkisk medlemskab. Ved et møde i Bruxelles udtalte Straw bl.a.:

”Der har været truffet en strategisk afgørelse om, at Tyrkiets fremtid ligger inden for Europa, og at vores strategiske interesse ligger i, at det sker.”

Det kræver dog, at Tyrkiet godkender Ankara-aftalen fra 1963, som omhandler EUs udvidelse til at omfatte ti nye medlemslande, inklusiv Cypern.

Det har den tyrkiske regering ikke opfyldt.

Den 29. juli underskrev Tyrkiet Ankara-aftalen, - men med en vedlagt erklæring, hvor man præciserer, at Tyrkiet fastholder, at deres underskrift ikke skal opfattes, med nogen form for anerkendelse af den cypriotiske republik!!

Den tyrkiske regering understreger, at man fortsat kun vil anerkende, at de græsk-cypriotiske myndigheder udøver myndighed, kontrol og jurisdiktion over området syd for stødpudezonen.

Dette burde afgøre sagen.

Ingen forhandlinger med Tyrkiet om fuldt medlemskab under disse vilkår.

Men i London er der mere lydhørhed overfor Tyrkiet.

Ved et møde med EU´s formand Tony Blair fik Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan, forsikringer om, at det var ”en juridisk  kendsgerning,” at Tyrkiets underskrift på protokollen ikke indbar nogen anerkendelse af Cypern.

Det er det, jeg kalder at fifle med de statsretslige realiteter.

Hvis EU skal bygge på respekten for de enkelte nationalstater, må den britiske forsikring til Tyrkiet fjernes totalt inden det første møde med tyrkerne den 3. oktober.

En retsstat som Danmark kan ikke deltage i møder med et andet land, som på forhånd har tilkendegivet en desavouering af en suverænt medlem af EU, - nemlig den cypriotiske republik.

Den Danske Forening må derfor opfordre ministeriet Fogh Rasmussen til at vejlede det britiske EU-formandskab i, hvordan de demokratiske spilleregler er i Europa.

Kilde: Dagbladet information/Internationalt. Onsdag den 10. august 2005.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.