20.08.2005

I dag Kosovo - i morgen Danmark

Forfatter: Harry Vinter

- hvis folk ikke snart vågner op og udskifter de ansvarsløse politikere

”Det internationale samfunds forsøg på at stoppe overgrebene mod de kristne i Kosovo er slået fuldstændig fejl”, fortalte amerikanske diplomater i en briefing af ansatte i USAs regering d. 12/8. De henviste til ødelæggelsen af 150 kirker og den samtidige opførelse af 200 moskeer.

”Den religiøse forfølgelse er del af en politisk volds-strategi, som, hvis den bliver belønnet med uafhængighed til Kosovo, kan opmuntre til en tilsvarende strategi i nabolandene”, advarede diplomaterne.

Begivenhederne i Kosovo har allerede sendt chock-bølger så langt som til Kina, som nu har udtrykt sin bekymring overfor USA for en tilsvarende udvikling i den muslimsk dominerede provins Xinjiang.

Kosovo, et internationalt protektorat administreret af FN, er en del af Serbien og Montenegro, men myndigheden i Kosovo udøves af FN-styrkerne UNMIK.

Kosovo anses for en juvel i den kristne arv, idet området har tjent som ”Vatikan” for den serbiske ortodokse kirke siden det 12. århundrede.

Angrebene og den fortsatte forfølgelse af kristne anses af nogle for at have til formål at ødelægge selve symbolerne på den kristne europæiske civilisation.

Mellem 1999 og 2004 blev omkring 150 kirker, klostre, præsteseminarier og bispeboliger angrebet af albanske militser. Mange af kirkerne havde byzantinske kalkmalerier og andre religiøse kunstværker, som stammer tilbage fra det 13. århundrede. Mange af dem blev fuldstændig ødelagt.

På en pressekonference d. 11. august anbefalede den tidligere ambassador Thomas Patrick Melady en forøget international tilstedeværelse i yderligere 12 år.

Han advarede politikerne imod at træffe forhastede beslutninger om Kosovos status.

Han sammenlignede ødelæggelserne med nazisternes “Krystalnat”, da nazisterne vandaliserede jødisk ejendom og blandt andet nedbrændte 101 synagoger.


Under henvisning til ødelæggelsen af 34 kirker i marts sidste år sagde Melady: “Takket være nogle få amatørfilm kan vi se, hvordan optøjerne udviklede sig. På alle film ses nogle klatre op på toppen af kirkerne og smide korset ned – og derpå trampe på det. Derpå blev kirkerne sat i brand.”

Link til en af disse film findes forneden på denne side.

På filmen ser man FN-soldater passere forbi, mens kirken bliver ødelagt – uden at foretage sig noget.

Franske og tyske soldater sagde efterfølgende, at det var deres mandat at beskytte liv – ikke ejendom.

Men italienske og amerikanske soldater satte livet på spil for at beskytte de religiøse steder.

”I disse landsbyer er kirken det fysiske og åndelige center”, sagde Makedoniens forsvarsminister på konferencen, ”Den er centeret for deres håb. Hvor kan de nu gå hen?”

Omkring 200.000 serbere er flygtet fra provinsen siden FNs/NATOs indmarch i 1999, og de tilbageværende lever i enklaver omgivet af en militær ring.

”Det er ikke et normalt liv. Der er ingen bevægelsesfrihed på grund af frygt”, sagde Melady.

Djurovski tilføjede, at det er vanskeligt for de omringede at få nødvendig medicin, og der er ingen højere skoler eller universiteter i enklaverne, hvilket fører til hjerneflugt. De, som har haft mulighed for det, har solgt deres ejendele og er flygtet. Kun de fattige er tilbage.


Der er indgivet flere end 18.000 officielle klager over konfiskation af serbisk ejendom.


Albanerne har ligeledes overtaget hele områder, som tidligere var beboet af romaer.

Militæranalytikeren Frederick Peterson sagde, at medierne ignorerer det faktum, at saudiarabiske og andre kilder lader penge flyde til den fattige provins for at betale for nye moskeer i takt med at kirkerne bliver ødelagt.


”Med penge følger indflydelse”, sagde han.

De nye moskeer udstyres med plader med taksigelser til giverne fra Saudi Arabien, Iran og De Forenede Arabiske Emirater.

”Det er en alvorlig trussel” sagde Peterson. ”Skillelinien mellem den kristne og den islamiske verden rykker tættere på den Europæiske Union. Vi tolererer en udvikling, som vi ikke burde tolerere blot for at købe os lidt fred i vor tid”.

”Det, der foregår i Kosovo i dag, er fremtiden for Europa i morgen”, tilføjede han.

 

Kosovos historie:

Kosovo var center for det serbiske kongedømme, indtil den tyrkiske besættelse, som varede fra 1389 til 1912. Under det tyrkiske herredømme konverterede de fleste i nabolandet Albanien til islam, hvorved de fik ret til at overtage kristen-serbisk ejendom uden at yde erstatning. Derfor foregik der i hele  perioden en betydelig indvandring fra Albanien til Kosovo, og albanerne gennemførte i flere omgange massakrer på de ”vantro” og dermed forsvarsløse serbere.

Det fortsatte under 2. Verdenskrig, da kosovo-albanerne opstillede SS-division Skanderbeg, som myrdede og fordrev titusinder af serbere fra Kosovo.

Efter krigen forbød præsident Tito de fordrevne at vende tilbage til Kosovo.

I 1974 fik Kosovo selvstyre, hvorefter overgreb (vold, voldtægter osv.) mod de tilbageværende serbere tog et nyt opsving, hvorfor titusinder af serbere igen flygtede fra provinsen.

I løbet af 1980’erne nåede overgrebene og flugten af serbere og andre ikke-muslimer et sådant omfang, at Jugoslaviens centralregering ophævede selvstyret i 1989.

Det fik albanske ekstremister til at starte en regulær guerillakrig imod centralregeringen, som til gengæld satte hårdt imod hårdt for at komme terroren til livs.

Serberne har traditionelt nære relationer til Rusland, og USA betragtede på det tidspunkt stadig Rusland som en kommunistisk fjende. Derfor tog USA automatisk parti for de muslimske terrorister, - ligesom de gjorde i Afghanistan.

Det var før 11/9 2001. Var det sket efter, ville meget måske have set anderledes ud.

USA/NATO/FN forlangte, at den jugoslaviske regering skulle trække sine styrker bort fra Kosovo, - eller ville man angribe Jugoslavien.

Bombardementerne begyndte d. 24/3 1999. I juni rykkede FN-styrker ind i Kosovo.

Under disse styrkers passive overvågning er den etniske udrensning af ikke-muslimer fra Kosovo stort set blevet tilendebragt.

 

Kilder:

Albanske muslimers afbrænding af en kirke, - mens FN-soldater kører forbi uden at gribe ind:

http://www.cnsnews.com/video/2005/KosovoChurchDesecration.wmv

 

CNS-artikel:

http://www.cnsnews.com/ViewSpecialReports.asp?Page=\SpecialReports\archive\200508\SPE20050815a.html

 

Kosovos historie:

http://lamar.colostate.edu/~grjan/kosovohistory.html

http://www.serbianna.com/columns/savich/054.shtml

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810