07.08.2005

Uafklaret situation i London

Internationale kommentarer til bomberne

Terrorbomningerne i London følges tæt af den internationale presse. Der er mange bud på, hvad der ligger bag de tragiske hændelser.

Her nogle udpluk fra Rusland, Tyrkiet, Frankrig og Storbritannien, om det seneste anslag den 21. juli.

Kommersant (Rusland), 22/7 2005:

"Torsdagens begivenheder viser klart, at London står lige så forsvarsløst over for terrortruslen, som byen gjorde før 7. juli.

Anslagenes åbenlyse lighed med dem, der fandt sted 7. juli, var en klar magtdemonstration fra terroristernes side. Bombemændenes mål var formentlig at sprede øget panik blandt Londons borgere.

Deres aktion vil utvivlsomt fremkalde hårde modreaktioner mod de islamiske miljøer fra de britiske myndigheder.

Det er meget muligt, at det lige præcis er dette, terroristerne forsøger at opnå."

Milliyet (Tyrkiet), 22/7 2005:

"Disse seneste bombeattentater viser, at de mordere, som hævder at dræbe i islams navn, er de samme, hvis tilstedeværelse accepteres af London selv.

På samme måde som i fortællingen om Frankenstein har monstret vristet sig fri af sin herres kontrol og har nu sat sig i bevægelse for at kvæle sin herre."

Liberation (Frankrig), 22/7 2005:

"Gårdsdagens fire eksplosioner i London lignede en karikatur af de angreb, som dræbte 56 mennesker to uger før.

Om der bag denne reprise lå "en klar hensigt om at dræbe", som Scotland Yards ledelse vurderer, eller om meningen var at udstille myndighedernes manglende evne til at sikre borgernes sikkerhed, er ikke til at vide.

I hvert fald lykkedes det for gerningsmændene at gnide salt i et åbent sår, og fraværet af ofre er kun en beskeden trøst for de britiske myndigheder.

Briternes bedste modtræk er det, hvis effektivitet de allerede har testet med succes i tilfældet IRA: urokkelig flegma."

The Times (Storbritannien), 26/7 2005:

"Argumentet om, at London ville være sikker, hvis Storbritannien ikke var i Irak, kan man ikke tage seriøst.

Hvis de britiske tropper havde været med til at vælte et islamisk styre og bevidst sigtede efter uskyldige muslimer for deres egen perverse tilfredsstillelses skyld, ville det have en vis vægt, men det modsatte er tilfældet.

Storbritannien hjalp med at fjerne en fundamentalt irreligiøs diktator, hvis helt var Stalin og hvis baath-tro var baseret på en afvisning af Islam til fordel for en pan-arabisk nationalisme som den rette motor på Iraks vej til regional hegemoni.

Han erklærede ganske vist at ville omfavne Islam, da hans greb om magten løsnedes, men kun af opportunistiske årsager."

Uagtet, at Scotland Yards og  Londons politikorps med sine 48.000 ansatte på rekordfart har fået de fire terrorister fra terror-aktionen den 21/7 anholdt, er situationen den samme.

London er i den islamiske terrors vold.

Al-Qaeda netværket har stadig sine sympatisører i Storbritanniens kæmpe hovedstad.

Heriblandt islamiske fundamentalister, hvis højeste ønske er at blive martyr i kampen mod det "perverterede" Vesten.

Her står britiske myndigheder magtesløse - selv med et politikorps af højeste klasse.

I de seneste ti år har al-Qaeda netværket leveret 67 selvmordsbombere (London-bomberne ikke indregnet):

De 67 selvmordsbombere kommer alle fra islamiske lande -  34 fra Saudi-Arabien, 12 fra Marokko, 4 fra Tyrkiet, 3 fra Yemen, 3 fra Afghanistan, 3 fra Indonesien, 2 fra Forenede Arabiske Emirater, 2 fra Egypten, 2 fra Pakistan, 1 fra Libanon og 1 fra Tunesien.

Kilder:  Kristeligt Dagblad/ New York Times, 15/7 2005, og dagbladet Information, 23-24/7 2005 og 27/7 2005.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.