03.08.2005

Magtforskydning i den muhamedanske verden

Tilnærmelse mellem Iran og Irak

Nye fronter mellem shia og sunni?

Franske Le Monde ser magtforskydninger i den islamiske verden

Den 18 juli skriver den franske avis Le Monde følgende:

"Er Mellemøsten ved at blive destabiliseret af en fremvoksende ´shiamuslimsk halvmåne´?

I hvert fald er det ´historiske´ besøg, som Iraks regeringschef, Ibrahim al-Jaafari, netop har aflagt i Teheran, udtryk for en spektakulær tilnærmelse mellem de to store shiamuslimsk dominerende lande, som i 1980-88 udkæmpede en bestialsk krig med over en million døde til følge…

Tilnærmelsen er imod USAs vilje blevet gennemtvunget af ayatollah Ali Sistani, åndelig leder for Iraks shiamuslimer

Skønt iraner af fødsel ligger Sistani dog ikke på linje med Irans ledere, hvis ´præstestyre´ han er imod.

Men Iran støttede Iraks demokratiske valg og har hilst deres ´shiitiske brødres´ magtovertagelse velkommen – i Bagdad har shiitter nu sat sig på alle magtorganer.

I beragtning af, hvor store minioriteter shiiterne udgør i den øvrige region, er de sunnimuslimske regimers bekymring forståelig.”

Kilde: Dagbladet Information, 19/7 2005.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.