02.08.2005

Valget i Iran

En Khomeini-håndlanger på præsidentposten lover alt andet end demokrati

Med jævne mellemrum støder man på artikler i dagspressen, der hævder, at en demokratisering i de islamiske lande er en mulighed - og at denne proces så småt er i gang i enkelte islamiske lande.

Efter det iranske præsidentvalg er der ikke meget håb i denne region.

Præsident  Khatamis  to perioder er slut.  Det begyndte med løfter om mere demokrati og åbenhed, men endte med at blive aytollahernes og Vogternes Råds forlængede arm.

Derfor blev valgdeltagelsen i første runde kun 60%, hvor 21% af stemmerne gik til den forhåndværende præsident Rafsanjani, og 20% til den ultrakonservative kandidat Mahmoud Ahmadinejad.

Som den iranske forkæmper for kvinders rettigheder i Iran, Nahid Riazi, der er bosiddende i Danmark, skriver i Kristeligt Daglbad:

"Alt tyder på, at iranerne ikke havde lyst til at være med til et valg, som intet havde med forbedring af forholdene at gøre. I dag har langt de fleste iranere mistet håbet om enhver reform eller forandring i forholdene, lige så længe det iranske islamiske præstestyre sidder på magten.

Især efter nederlaget for den såkaldte "reformfløj" med Khatami i spidsen har iranerne ikke længere nogen  tiltro til reformen under præstestyret."

Nu er valget overstået.

Den nye iranske præsident blev Mahmoud Ahmadinejad med 61,7% af vælgerne bag sig. Eller 17 millioner stemmer.

Han er ikke nogen demokrat!

Men en veluddannet (civilingeniør) bondeknold, der kom til Teheran fra landsbyen Garsmar i den  nordlige del af Iran.

Han var med som studenterleder med ved uformelle møder med Khomeni i 1978-79.

Han blev en del af de nystiftede Revolutionære Garder og havde en tjans som bøddel i det berygtede Evin-fængsel.

Ligeledes var han med til at instruere de islamitiske Basij-militser i håndhævelse af islamisk lov på gadeplan.

Som borgmester i Teheran beordrede Ahmadinejad kvinder og mænd adskilt i separate elevatorer i rådhusets bygning.

Han lukkede fastfood-restauranter, han ombyggede kulturcentre til bederum, og forbød billeder af den engelske fodboldspiller David Beckham på reklametavler.

Studenterorganisationer hævder, at hans politiske mål er at indføre en iransk model af Taleban-regimet.

Mahmoud Ahmadinejad er en stærk loyal støtte overfor den øverste leder, ayatollah Ali Kkamenei, som har det endelige ord i statslige affærer.

Det bliver den kommende iranske regering naturligvis præget af. For den vestlige verden er det ikke opmuntrende.

Kilder: Kristeligt Dagblad 24/6 og 28/6 2005.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.