16.04.2005

Stagnationen i den arabiske verden

UNDP-rapport giver autoritære regimer skylden

Den 5. april fremlagde FN’s organisation for udvikling UNDP med en rapport om de politiske og økonomiske forhold i de arabiske lande.

Offentliggørelsen fandt sted i Jordans hovedstad Amman.

Rapporten er den tredje i en serie på fire og er forfattet af et hold uafhængige økonomer, politiologer, forfattere og analytikere.

Den første rapport kom i 2001 og nummer to i 2003.

Den første rapport gav en del genlyd, især i Mellemøsten, fordi den utilsløret påviste, hvor langt de arabiske lande er bagud, når det gælder viden, demokratiske reformer og kvinders ligestilling.

Rapporterne har fået stor gennemslagskraft, fordi de er skrevet af arabiske intellektuelle, der selv bor og arbejder i regionen.

Ifølge UNDP er panelet bag rapporterne sammensat, så de repræsenterer både nationalistiske, vestlige og islamiske strømninger i området.

Den seneste rapport har titlen ”The Arab Human Development Report 2004: Towards freedom in the Arab World”.

Når man siger islam og demokrati i vestlig forstand, vil de fleste sikkert være af den mening, at disse to begreber ikke kan følges ad.

Ikke desto mindre hævder den ny UNDP-rapport, at årsagen til de arabiske landes store underskud af demokratisk styreform ikke er kulturel, men politisk.

Rapportens hovedforfatter, den ægyptiske økonom dr. Nader Fergany, leder af forskningscentret Almishkat i Egypten, siger ifølge Kristeligt Dagblad den 5. april bl.a.

”Gennem mange årtier har autoritære regimer begrænset friheden og retten til politisk  deltagelse for at forhindre enhver form for opposition.

Der er indført undtagelsestilstand og uafhængige domstole er blevet undertrykt.”

Nader  Fergany hævder, at islam er åben for fortolkning og siger herom:

”Islam står ikke som sådan i modsætning til et vidensamfund. Tværtimod.

Det første vidensamfund blev netop udviklet i den arabiske verden i islams blomstringstid for 1000 år siden.

Dengang stod islam i skarp kontrast til det, der er blevet kaldt ”den mørke middelalder” i Europa, hvor kirken havde monopol på enhver form for oplysning og tænkning.

Dengang var Mellemøsten lærdommens hovedsæde. Det var de arabiske lande, vi kendte som civilisationen; den, der bragte den klassiske græske lærdom videre til resten af Europa”.

Nu er det jo et stykke tid siden!

Men det ville være glædeligt, hvis de arabiske lande kunne komme i gang med en politisk demokratisk udvikling, der kunne skabe et bedre klima imellem de islamiske lande og den vestlige kulturkreds.

Men situationen i flere arabiske lande er jo den, at hvis de siddende magthavere åbner for en demokratisering, øger man samtidig tilslutningen til wahabismen, der i den islamiske verden er en særdeles magtfuld retning inden for islam!!!

Saud-familien er kommet til magten ved en alliance med wahabismen, der står for en yderst konservativ udlægning af islam.

Grundlæggeren Muhammad ibn Àbd al- Wahab (1703 –1792) var teolog og fra området Najd i Arabien, som blev regeret af lokale sheiker fra Saud-dynastiet.

Hans erklærede mål var at vende tilbage til grundlæggerens rene og autentiske islam.

Det er situationen i mange arabiske stater!!

De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Libyen, alle islamiske samfund, hvor Taleban i dag har stor folkelig opbakning.

Især i Saudi–Arabien, hvor Saud-dynastiet må træde særdeles varsomt, hvis man vil undgå en talebansk magtovertagelse.

Her er det ikke frihedsrettigheder for det enkelte individ, der står øverst på dagsordenen. Her er det underkastelse for den ”sande” form for islam.

Det er disse realiteter, Vesten må agere ud fra.

At UNDP-rapporten fortæller, at en del intellektuelle enkeltpersoner arbejder på en demokratisering af de arabiske lande, betyder ikke, at den dynastiske periode er ved at rinde ud.

Kilder: Kristeligt Dagblad, 5. april 2005.

Dagbladet information, 5. april 2005.

Islam i Krise: forfatter Bernard Lewis  (Gyldendal)

Bestil bøger her - fra
Den Danske Forening