04.08.2012

Ekspert: Thornings politik har øget asylpresset

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Antallet af asylansøgerne i Danmark på sit højeste i 10 år

 

Ekspert:: Thornings politik har øget asylpresset

13:55 | 3. august 2012

Mindre end et år efter, at Helle Thorning-Schmidt (S) overtog posten som statsminister og sammen med De Radikale og SF indførte en mere lempelig udlændingepolitik, er antallet af asylansøgerne i Danmark på sit højeste i 10 år.

Og det overrasker ikke dr.phil. Gunnar Viby Mogensen, der er forfatter til Gyldendals historie om velfærdssamfundet.

Han ser en klar sammenhæng mellem den nye udlændingepolitik og antallet af personer, der søger mod Danmark.

- Der er for mig ingen tvivl om, at en stor del af asylstrømmen foregår på markedsvilkår. Når markedet ser, at muligheden for, at man kan betale sin rejse af, stiger i Danmark, så vil flere også blive sendt til Danmark, siger Gunnar Viby Mogensen.

Den nye regering har fjernet de såkaldte fattigdomsydelser som starthjælp og kontanthjælpsloftet, der især rammer flygtninge og indvandrere.

Regeringen har også meldt ud, at asylansøgere skal have mulighed for at bo og arbejde uden for centrene. Samtidig har regeringen afskaffet pointsystemet og lempet sprogkravet og dermed gjort det lettere at få familiesammenføring.

S og SF afviser dog, at ændringerne i udlændingepolitikken er årsag til stigningen i antallet af asylansøgere i Danmark.

Trine Bramsen (S), der er formand for udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, siger til Politiken, at det store udsving skyldes uroen i blandt andet Syrien.

Men det argument holder ikke, mener Gunnar Viby Mogensen.

- Den situation er der altid. Før Syrien var der Egypten og Libyen og stadig Afghanistan. Før det Tunesien. Der er hele tiden social uro. Der er for mig ingen tvivl om, at den afgørende faktor er ændringer i adgangsbetingelserne, siger Gunnar Viby Mogensen.

Trine Bramsen forventer, at antallet af asylsøgere vil falde, når den ekstraordinære situation i Syrien er løst.

Gunnar Viby Mogensen mener derimod, at danskerne skal til at indstille sig på et nyt niveau for antallet af asylansøgere, så længe regeringen fastholder den ændrede udlændingepolitik.

- Alle lempelser i dansk udlændingepolitik siden 1983 er blevet ledsaget af politikere, der gav et tal for deres forventninger til ikke-vestlig indvandring, som var flere gange for lavt.

- Uanset partifarve har man sagt, at det går nok over, siger Gunnar Viby Mogensen, der er tidligere leder af Socialforskningsinstituttet og Rockwoolfondens Forskningsenhed.

 

Poul Vinther Jensen den 3. August 2012.

Kilde: Dagbladet information.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810