29.11.2003
Teksten som fældede Gade Jensen
Forfatter:
Påstanden om, at kirkeministerens – nu forhenværende - spindoktor er højreekstremist, blev første gang fremsat på den venstreekstremistiske hjemmeside www.modkraft.dk. Med denne hjemmeside som sandhedsvidne gik påstanden videre til Kristeligt Dagblad, Information og – ikke mindst – TV2.
Påstanden om, at kirkeministerens – nu forhenværende - spindoktor er højreekstremist, blev første gang fremsat på den venstreekstremistiske hjemmeside www.modkraft.dk. Med denne hjemmeside som sandhedsvidne gik påstanden videre til Kristeligt Dagblad, Information og – ikke mindst – TV2.
Påstanden bygger først og fremmest på en anmeldelse af en bog af Franz Schönhuber: ”Die Türken. Geschichte und Gegenwart”, som Henrik Gade Jensen skrev til Den Danske Forenings tidsskrift ”Danskeren” i 1992. På Modkrafts hjemmeside udlægges anmeldensen som om Gade Jensen ”beundrer en tidligere tysk SS-officer”.
Anmeldensen kan læses i Danskeren 1992 nr. 5, side 20. Den lyder i sin helhed:
”Jeg er lykkelig for at være tyrker” Franz Schönhuber: Die Türken. Geschichte und Gegenwart. (Langen-Müller, München, 1989. 216 sider. 171 kr.). ”Jeg er lykkelig for at være tyrker”. Med dette citat af Tyrkiets store mand, Atatürk, indleder Franz Schönhuber sin bog om tyrkerne, deres historie og nuværende politiske forhold. Over for Atatürks patriotiske udsagn citerer Schönhuber en indflydelsesrig tysk intellektuel, psykologen Margarethe Mitscherlich, som udtrykker den offentlige mening i dagens Tyskland: ”...at tyskerne uddør, sådan som de indtil nu har været, kan man egentlig ikke beklage.” Tyrkeren udtrykker en sund og almindelig stolthed over at være det, han er. Tyskeren oser af dårlig samvittighed over at være tysker. Franz Schönhuber er kendt som leder af partiet Republikanerne, tysk politiks enfant terrible, som blandt journalister betegnes som ”højreorienteret” og ”racistisk”. Jeg har læst to af Schönhubers tre bøger og finder i disse slet ikke belæg for sådanne beskyldninger. Tværtimod. Men Schönhuber er provokerende, og han ved fra årtiers erfaring med medierne, hvad der kan ophidse offentligheden. Når han skriver en bog om tyrkerne, som han beskylder for at ”hade”, ser jeg det som en provokation fra hans side. Men bogen er spændende læsning. I fem kapitler, som hver tager udgangspunkt i en by i landet, beretter Schönhuber om Tyrkiet på en så levende og indfølende måde, at jeg fik lyst til at rejse dertil. Schönhuber er journalist af fag og det præger skildringen, der veksler mellem historiske tilbageblik, turistmæssige anvisninger og polemiske udfald. I et kapitel, ”Gästarbeiter”, beskrives tyrkerne som gæstearbejdere i Tyskland. Hvis man søger efter en ”udlændingefjendtlig” eller ”fremmedhadsk” holdning, går man forgæves. Schönhubers kone har som jurist i flere år arbejdet med tyrkiske indvandrere og været kolumnist i en stor tyrkisk avis, og hun har ført pennen i dette kapitel. I sidste kapitel argumenterer Schönhuber imod Tyrkiets optagelse i EF. Denne debat er nok i dag forældet, da hele Østeuropa sikkert står i første række til et EF-medlemskab, men i 1989 udtalte en tysk EF-kommissær sig seriøst for muligheden af Tyrkiets deltagelse i Det europæiske Fællesskab. Hvis man skal sammenligne Schönhubers interesse for tyrkerne med en anden tyskers, forfatteren Günther Walraff, der maskerede sig som en tyrk og skrev en bog om det, så forekommer Schönhubers betragtninger mig meget mere ægte. Walraffs monomane pirken til den tyske skyldfølelse synes mig usund og selvødelæggende. Schönhuber provokerer bevidst, men der er meget mere sandhed i det han siger end i Walraffs mangfoldige selvbeskyldninger. Henrik Gade Jensen
Sådan var ordene, som førte til hetzen mod og afskedigelsen af Henrik Gade Jensen.
Lad os se, hvad forskellige personer kunne få ud af denne anmeldelse, som man må formode, at de har gennemlæst, før de udtale sig:
Forsker i politiske bevægelser René Karpantschof, som selv er (tidligere?) autonom: ”Henrik Gade Jensen er i sig selv en institution på den yderste højrefløj. Det undrer mig, at ministeren har valgt en person med så ekstreme holdninger«.
Biskop Kjeld Holm, Århus: ”Spindoktorens hadske tone udgør et problem for regeringen og for hele folkekirken. Det er et udtryk for xenofobi og en stigmatisering af mindretal. Det er yderst problematisk for kirken, fordi folk tror, at kirken kun er for den bestående hvide, danske klasse. Jeg er dybt betænkelig ved, at den mand skriver ministerens taler”.
Næstformanden for Folketingets kirkeudvalg, Karen Klint (S): ”Jeg kan kun tage afstand fra de synspunkter, han har. Og jeg frygter, at med så vidtgående private holdninger, så vil det være svært ikke at lade det påvirke arbejdet”.
SF’s kirkeordfører Margrete Auken: ”Jeg fik en prop, da han blev udnævnt. Jeg kan ikke komme på noget, der ligger længere ude på højrefløjen, end han gør. Ikke noget, som jeg vil navngive i hvert fald. Det er forbløffende ekstremt.”
Kilde: Information 25/11 2003
|