03.05.2011
Journalist Lars Hedegaard dømt i Østre Landsret
Forfatter: DDF
Journalisten dømt på FN.s internationale dag for pressefrihed
Østre Landsrets 8. afdeling har i dag, den 3. maj 2011, afsagt dom i en straffesag mod en kendt historiker og journalist for i et interview at have fremsat en række forhånende og nedværdigende udtalelser over for en befolkningsgruppe i strid med straffelovens § 266 b om forbud mod racediskrimination.
A var tiltalt for overtrædelse af § 266 b ved den 17. december 2009 på sin bopæl “offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds at have fremsat udtalelser, ved hvilken en gruppe personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, eller tro, idet A i et båndet interview på engelsk med Asger Engberg og Steen Raaschou, der efterfølgende lagde interviewet ud på internetsiden snaphanen.dk, bl.a. udtalte, at “når en muslimsk mand voldtager en kvinde, er det hans ret at gøre det. Når svenske piger bliver voldtaget, massevoldtægt etc. etc., er der intet galt i det, set fra et islamisk perspektiv, dette er din ret. De voldtager deres egne børn. Det hører man hele tiden. Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far. Kvinder har ingen værdi, de er ikke mennesker. Deres funktioner er som livmoder - de bærer krigerens afkom og skaber nye krigere, men ellers ….nuvel, de kan bruges til seksuelle formål, men ellers har de ingen værdi“ eller lignende.
A påstod under byrettens behandling af sagen frifindelse, dels fordi A nægtede at have udtalt sig som gengivet i anklageskriftet, dels fordi A ikke havde haft forsæt til offentliggørelse eller udbredelse af de angivne udtalelser. Ved byrettens dom af 31. januar 2011 fandtes det godtgjort, at A blandt andet havde udtalt under interviewet, at “når en muslimsk mand voldtager en kvinde, er det hans ret at gøre det“, at “de voldtager deres egne børn“, og at “piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far“. Udtalelserne fandtes omfattet af straffelovens § 266 b. A blev imidlertid frifundet af byretten, fordi det blev lagt til grund, at A forinden offentliggørelsen efter sædvanlig journalistisk kutyme ikke fik lejlighed til at godkende interviewet. A’s forklaring om, at A i givet fald ikke ville have godkendt interviewet i den foreliggende form kunne derfor ikke tilsidesættes, hvorfor A ikke strafferetligt havde haft til hensigt at offentliggøre udtalelserne som de forelå.
Ved Østre Landsrets dom tiltrådte landsretten, at A havde udtalt sig som fastslået af byretten, og at udtalelserne indebar en overtrædelse af straffelovens § 266 b, idet landsretten fandt, at de citerede udtalelser ikke modificeredes eller afsvækkedes af A’s øvrige udtalelser under interviewet. Landsretten fandt herefter A skyldig med følgende begrundelse:
”[A] havde indvilliget i at lade sig interviewe af Asger Engberg, og [A] var forinden skriftligt blevet gjort bekendt med, at interviewet forventedes at vare 30-45 minutter og skulle omhandle [A]’s syn på konflikten mellem islam og den vestlige verden. [A] var endvidere gjort bekendt med, at interviewet ville blive optaget på diktafon og blandt andet skulle offentliggøres på hjemmesiden Snaphanen. [A] havde ingen aftale om og betingede sig ikke på forhånd ret til at godkende interviewet inden offentliggørelsen, hvorfor [A] burde have indset, at [A]’s udtalelser ville blive offentligt udbredt til en videre kreds.
På denne baggrund findes [A] i det fastslåede omfang skyldig i den rejste tiltale, idet hensynet til ytringsfriheden og den frie debat i øvrigt efter indholdet af de citerede udtalelser ikke kan føre til et andet resultat.”
A blev i overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand idømt en bøde på 5.000 kr.
Kilde: Østre Landsret 03.05.2011
Journalisten blev dømt på FN.s internationale dag for pressefrihed: http://www.unric.org/da/aktuelt/26242-generalsekretaerens-budskab-pa-den-internationale-dag-for-pressefrihed
|