17.12.2010

Kun fejhed lukker porten op!

Forfatter: Tomas Kierstein

Det er fejhed, der er den virkelige trussel mod vor frihed!

 

Frihed er en borgemur,
hvor modet støder højt i lur
mod alle fjender gramme.
Sig du dem kækt ved porten: "Stop!"
kun fejghed lukker porten op
og lister bort med skamme.

 

Sådan lyder andet vers af Christian Thoras danske oversættelse af den ode til friheden, som den svenske biskop, Thomas Simonsson af Strängnäs skrev i 1439.

Bombeattentatet i Stockholm forleden sætter den svenske biskops advarsel i et uhyggeligt, nærmest profetisk lys; sådan går det, når fejheden og følgagtigheden får overtaget.

Friheden trues altid af mørkemænd. Det er et livsvilkår. I alle tider og på alle steder lever der mennesker, som af den ene eller den anden grund har villet gøre andre til slaver; få dem til at bøje nakken for trusler og tyranni, for magtsyge hjerners mareridtsvisioner og storhedsvanvid.

Det er derfor, man også altid har bygget borge. En borg er i udgangspunktet en fredens bygning. Den er en beskyttende foranstaltning, bag hvis mure mennesker kan leve frit – så længe der er nogen ved porten, der tør sige: Stop! For en borg ligger der bare, ingen behøver at frygte dens våben, med mindre man angriber den.

Sådan er det også med landegrænser! Det er der, man skal finde svaret, på hvordan det kunne komme så vidt. Det er ikke i bombemandens psykologi, i hans socioøkonomiske situation, i hans barndom, eller i hvad det ellers falder i tidens modeluner at diske op med som forklaringer.

Nej! Forklaringen er, at han var i Sverige, fordi nogen engang lod hånt om deres pligt og lukkede ham og utallige af hans ligesindede ind i svenskernes fædreland.

Så enkelt er det. For uanset hvad, der var grunden til hans had mod Sverige og svenskerne, så havde det ikke været svenskernes problem, hvis han stadig havde befundet sig i Irak. Så havde han stået udenfor frihedens borgemur!

Men han var i Sverige. Fordi svenskernes politiske elite og toneangivende meningsdannere havde banet vejen for det. Fordi de følte sig klogere end deres gamle landsmand fra Strängnäs, der vidste at alles ven ikke er nogens ven; at udsagnet; ”vi er jo bare mennesker, allesammen” ikke blot er en fladpandet floskel udråbt til en særligt fornem indsigt, men også er essensen af fejhed.

Bombemanden var ikke særligt kompetent. Han sprængte sig selv i luften, uden at gøre ret megen skade på andre. Og heldigvis er det sådan i mange tilfælde. Den hadkultur, der har fostret ham, har det heldigvis med ikke at være ret kompetent, når det gælder om at manifestere hadet i handling.

Modsat er det med den vestlige kultur. Vi kan sende til folk til månen, og vi har stort set opfundet alt, hvad der udgør skellettet i den moderne verden Men ligeså stor vor evne til at skabe er, lige så ringe er viljen til at beskytte det skabte.

Det er det, der er den virkelige trussel mod vor frihed!

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810