16.09.2010

Sverige - et synkende skib

Forfatter: Tomas Kierstein

Miriam fra Guatemala er kommet til Sverige og melder sig til kursus i svensk for indvandrere

Sverige - et synkende skib

Miriam fra Guatemala er kommet til Sverige. Her vil Miriam lære sig svensk og melder sig ifølge aftale med sin sagsbehandler til et kursus i svensk for indvandrere

Af Hans Erling Jensen
På Hjalmar Strömerskolen i Strömsund, hvor Miriam mødte op, spændt på at endelig komme i gang med at lære sig, forvandledes hendes begejstring dog hurtigt til først måben, sidenhen desperation.
Muslimske mænd, hovedsagelig fra Usbekistan, havde nemlig bestemt sig for at indføre nye grundlæggende værdier i undervisningen. De har stillet krav om kønssegregerede klasser, og at kvinder ikke bør tale når mændene lytter og så videre! Altså rigtige gammeldags apartheidskrav
Denne islamiske opførsel har, ikke det mindste overraskende, forhindret kvinders taletræning og selvfølgelig deres uddannelse i almindelighed. Og nu kommer det værste. Skolen har indvilget i at følge mørkemændenes krav. De er endda gået meget videre og har periodevis  ”gemt” kvinderne bagved en skærm i klasseværelset. Skolens mål – “at mænd og kvinder skal kunne arbejde sammen i samme klasseværelse” – er nok ikke helt rigtigt opfyldt, eller hur?
Miriam blev selvfølgelig forbandet over denne mærkelige situation, som hun nu oplevede i det land, der praler af sit ”verdensbedste” demokrati og klagede til skolens rektor og til statens diskriminationsombudsmand.
Skolen bliver så af ombudsmanden bedt om at forklare, hvad der foregår og skriver i et svar, at de sørme har forsøgt at løse problemerne. De har blandt andet, efter Miriams klage, fjernet skærmene og indført en model, hvor kvinderne sidder nede bagest i klasseværelset bagved mændene. Desuden har man oprettet et SFI-Råd med henblik på at intensivere uddannelsen om demokrati og vestlige værdier.
Skolen klager dog sin nød, da dette initiativ desværre resulterede i stor modstand fra de usbekiske mænd. Rektoren skriver, at nogle af mændene opsøgte ham for at “give deres syn på, hvad de mente om denne SFI-rådgivning”. Han afslutter denne del af sit svarbrev til diskriminationsombudsmanden med følgende ord: “De [mændene] var ikke helt positive”.
Brevet beretter også, at det ikke kun er mændene i den usbekiske gruppe, der har forlangt kønsseparation indført. De muslimske kvinder har truet med at strejke, hvis de ikke kan sidde bag beskyttede bag skærmene, og mange gange nægter de at tale, mens mændene er tilstede. “På den måde får læreren svært ved at finde ud af den enkelte elevs videnniveau,” forklarer skolelederen.

Vorherre bevares!

Hjalmar Strömerskolens brev slutter med en bøn: “På skolen ønsker vi at få diskriminationsombudsmandens vejledning om, hvordan vi kan løse disse problemer. Yderligere vil vi gerne have et sæt retningslinjer for, hvordan vi skal stille os denne negative religionsfrihed.”
Imidlertid ignorerer diskriminationsombudsmanden de vigtige facetter, som rektoren tager op, og konkluderer bare, at eftersom skolen har forsøgt at gøre noget, så anser de sagen som afsluttet. Med denne afgørelse blev klasseværelset i Strömsund overladt til sin egen skæbne. Hvad skal man så med diskriminationsombudsmand, spørger alle i Strömsund i disse dage. Svaret blæser foreløbig i vinden.
Forleden præsenterede Den ”Blå” Alliance så en række integrationspolitiske forslag for den næste valgperiode. Forslagene omfatter investering i forbedringer af SFI-lærernes kompetencer, udvidet mulighed for faglig støtte og et øremærket SFI-tilskud!
Et andet punkt er, at nyankomne fra den 1. december i år skal deltage i et obligatorisk kursus i samfundsorientering. I dette skal læren om demokrati og ligestilling indgå, ligesom information om den enkeltes rettigheder og pligter.
De naive tror, at det vil betyde en stor forskel for de lærere og skoleledere, som står midt oppe i problemerne og febrilsk forsøger at gøre det rette. For de har ikke megen opmuntring eller hjælp at hente fra diskriminationsombudsmandens kontor.
Med de politikere, der findes i Sverige i dag kan man bare ryste på hovedet. Der sker ikke noget som helst i Miriams sag før en eller anden bestemmer sig for at slå hånden i bordet – eller på svensk: ”sætte foden ned” – og erklærer, at vil man ikke følge de regler, der findes her, så kan man bare forlade skuden.
Spørgsmålet er bare om ikke ”Det gode skib Sverige” er sunket længe inden den ”mand” kommer, der har magt til at forlange, at det er gæsterne, der følger værtens anvisninger – og ikke omvendt!

Ellers google på: Miriam Strömsund

Kilde: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vad-ska-vi-ha-do-till_5220867.svd m. fl.

Se TV-interview Link: http://eticha.dk/news/?p=1824

Læs INDSIGT-UDSYN her

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.