06.07.2010

Krucifiks-sagen.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Om religiøse symboler i det offentlige rum

Krucifiks-sagen.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, har i sagen om krucifikserne i de italienske skoler, fået en sag, der er ved at udvikle sig til et ”tilløbsstykke”.

Det er udmærket. I onsdags var Domstolen genstand for en appelsag ved Domstolens Storkammer, hvor en lang række enkeltpersoner og organisationer har bedt om at blive part i krucifikssagen.

10 lande, Rusland, Rumænien, Bulgarien, Armenien, Malta, San Marino, Cypern, Grækenland, Letland og Monaco har ligeledes meldt sig som parter i sagen. Dertil 33 medlemmer af Europa-Parlamentet og 10 internationale organisationer, der alle arbejder for menneskerettigheder og religionsfrihed.

Medlem af Europa-Parlamentet for det østrigske konservative parti ÖVP Othmar Karas, siger, ”at han ønsker at bidrage til denne debat, der handler om, hvorvidt de europæiske lande skal have lov til at udtrykke deres historiske identitet eller ej.”

Professor Carlo Cardia fra det juridiske fakultet ved Sapienza-universitetet i Rom, som rådgiver den Italienske regering under sagen udtaler bl.a.:

”Der er et klima i Europa, der promoverer den franske model for verdslighed. Sagen handler om, hvorvidt de europæiske lande har lov til at vælge en anden model, hvor religiøse symboler kan benyttes i det offentlige rum.”

C . Cardia, står ikke alene med dette synspunkt.

En fremtrædende amerikansk advokat Joseph Weiler, der repræsenterer de europæiske lande som tredjepart i sagen, brugte i sit indlæg historien om to italienske drenge, Renato og Marco.

”Hjemme hos Marco hænger der et krucifiks på væggen, fordi Marcos forældre er katolikker. Det gør der ikke hjemme hos Renato, for hans forældre er ateister.

Den tomme væg hos Renato er derfor ikke mere neutral end korset på væggen hos Marco”

Den finskfødte italienske klager i sagen, der er repræsenteret med advokat Nicolo Paoletti afviser at hans klient er ateist. Og hævder, - ”at det ikke er ateismen, men verdsligheden, hun ønsker at hendes børn lærer i skolen.”

Nicolo Paoletti brugte den franske oplysningsfilosof Voltaire i sit indlæg, og hævdede at flertalsreligionens forrang er ”flertalstyranni

Menneskerettighedsdomstolens dom vil blive afsagt til efteråret.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Kristeligt Dagblad den 5. juli 2010

             Fremhævelse: PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810