07.06.2010

Alvorlige tilstande.

Politikere, skal til at overveje deres store donationer til de 25 millioner gæster fra den islamiske kulturkreds,

Alvorlige tilstande.

I en tid, hvor det finansielle system er bragt ud af kurs, er der grund at sætte spørgsmålstegn om politikerne rundt om i de industrialiserede lande selv er klar over, hvor alvorligt det ser ud.

Jeg har personlig undret mig over de store underskud, som eksempelvis USA, har tilladt sig at køre med i snart mange år. Underskud, skal jo på et eller andet tidspunkt betales tilbage.

Så enkelt er det. Man kan ikke bruge pengene to gange.

Denne realitet, er ifølge politikernes grundlovstaler rundt om i landet ikke blevet accepteret.

Selvom den internationale finans-krise burde ha givet så meget erkendelse af problemernes omfang, at man tør fortælle landets befolkning hvor dybt krisen stikker.

Dette problem har The Economist, hvis internetbaserede gældsmåler The Global Public Debt Clock,  i øjeblikket registrerer en vækst i den  i den globale statsgæld på næsten 10 mio dollar i minuttet. Dette er naturligvis ikke holdbart.

Det passer med en forudsigelse om, at verdens regeringer i år vil udstede nye gældsbeviser for 4.500 milliarder dollar.

Når det drejer sig om den vestlige verdensdel er begrebet gæld noget særdeles nærværende.

EU-landene i eurozonen skylder i snit, hvad der svarer til over 80 procent af deres årlige bruttonationalprodukt (BNP) væk.

Om ti år vil f.eks. Storbritannien s gældsbyrde være vokset til 200 procent af BNP, hvis udviklingen får lov at fortsætte. Mens USA´s, Belgiens, Frankrigs Irlands, Italiens og Grækenlands vil nå 150 procent.

I USA svarer den hastigt voksende offentlige gæld nu til 94 procent af BNP og vil næste år formegentlig nå 100 procent.

I Japan er man også godt med, her udgør statsgælden 200 procent af BNP. Globalt, har alverdens lande i dag gældsat sig for over 38.000 milliarder dollar.

Bank for Internationalt Settlements (BIS), der er centralbankernes centralbank, og som normalt udtrykker afdæmpet, siger til situationen følgende:

”Siden starten på finanskrisen er industrilandenes offentlige gældsniveauer steget dramatisk, og de har kurs mod fortsat stigning længe endnu(…) Vore fremskrivninger af væksten i den offentlige gæld leder os til den konklusion, at den vej, der følges af de finansielle i en række industrilande, ikke er holdbar.”

En anden kløgtig markedsanalytiker Paul B. Farrell fra Dow Jones`finansite Market Watch, går lige på og siger følgende om den truende situation.

”Den tidsindstillede globale gældsbombe” er det udtryk jeg og mange andre bruger om situationen.

Hvad betyder det alt sammen? Hvorfor er gælden vokset så dramatisk? Hvis vi alle lever for penge, vi ikke har, hvem har dem så?

Hvem har lånt verden 38 billioner dollar? Hvor længe holder det? Og hvorfor er EU pludselig havnet i krisens centrum og i en kamp, der med den tyske kansler Merkels ord, nu handler om ”Europas fremtid, hverken mere eller mindre”?

Det er hård kost. Men det er barsk virkelighed, som ikke forsvinder lige med det samme.

USA, er den nation der har den største statsgæld, med næsten 13 billioner dollar. Men når det gælder ekstern statsgæld og privat gæld, så er Europa oppe på en tvivlsom førsteplads.

På den internationale skyldnerliste indtager vesteuropæiske lande de 17 øverste pladser.

En gennemsnitsbrite skylder i dag 150.000 dollar væk som sin andel af Storbritanniens statslige og private gæld. I Holland er det 223.000 dollar. I Irland 448.000 dollar. I Frankrig 77.000 dollar. I Tyskland 63.000 dollar.

Herhjemme er Vi også godt med på gældbyrden, her er tallet 90.000 dollar. Det er det dobbelte af gennemsnitsamerikaneren og grækeren!!

To kendte amerikanske økonomer Carmen Reinhart,  University of Maryland, og Kenneth Rogoff, Harvard University, har en barsk besked til Europa. Den lyder som følger:

”For de europæiske lande er faktum, at den kombinerede statslige og private gæld nu i gennemsnit udgør 200 procent af BNP.

Altså: Europæerne ville i to år skulle aflevere hver eneste euro eller krone, der blev tjent i samfundet, til kreditorerne, hvis den samlede gæld skulle bringes helt ud af verden. Ikke en mønt ville være tilovers til mad, forbrug osv.”

Der er noget der taler for, at danske og europæiske politikere, skal til at overveje deres store donationer, til de ca. 25 millioner gæster  fra den islamiske kulturkreds, som Europa har været så tåbelig at invitere indenfor.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Dagbladet Information den  31. 5. 2010.

Fremhævelse: PVJ.

Liberalfacismen>>>