23.04.2010

Retsligt skråplan

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Sharia har intet at gøre i et moderne retssamfund

Sharia har intet at gøre i et moderne retssamfund

Advokatsamfundet, som alle landets advokater er medlem af, har besluttet, at man ikke har noget imod, at retsvæsenet begynder at tage større hensyn til borgernes kulturelt, religiøst og traditionsbestemte normer, herunder elementer fra  islamisk ret, - det vil sige sharia-loven.

Dog skal hensynene ifølge formanden for Advokatsamfundet Søren Jenstrup holde sig inden for rammerne af gældende dansk ret.

Det er begyndelsen på en glidebane, som man i Storbritannien ikke har gode erfaringer med.

Her er der op til flere hundrede uofficielle sharia-domstole, som det britiske retsvæsen ikke har nogen kontrol med.

Men det  bekymrer ikke  Søren Jenstrup.

Ifølge Kristeligt Dagblad den 22. April siger Jenstrup bl.a. følgende:

” – Så snart disse normer ikke kolliderer med gældende dansk ret, skal man jo ikke forsøge at gøre det vanskeligt at leve efter dem. Tværtimod.

Hvis man kan tolke de gældende retsregler sådan, at der også tages et vist hensyn til et andet sæt normer, som nogle personer lever efter, så har jeg for så vidt ikke noget imod det.

Men hensynene må ikke strække sig ud over gældende dansk ret. Retssikkerheden er nemlig også, at folk på forhånd ved, hvad der gælder og ikke  gælder – hvad de kan rette sig efter.”

Kommentaren kommer, efter at tre professorer i islam og jura i Kristeligt Dagblad har slået til  lyd for sådanne hensyn i retsvæsenet.

Der tales om spørgsmål vedrørende ægteskaber, som er indgået alene på religiøs basis, og derfor ikke er godkendt efter gældende danske regler.

Men også strid om begrebet jomfru. Det kan ifølge de tre professorer medføre, at en muslimsk kvinde, hvis mand i strid med sandheden hævder, at hun ikke var jomfru ved ægteskabets indgåelse ikke kan få så stor en erstatning ved en skilsmisse.

Jeg stiller spørgsmålet:

Hvordan vil en dansk dommer overhovedet kunne dømme i en sådan sag. Den kvindelige part må formodes ikke at være jomfru under en sådan skilsmisse-sag.

 

 

Kilde: Kristeligt Dagblad. Den 22. April 2010.

             Fremhævelse:PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810