20.03.2010

Klog pakistaner:

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Vi er for dumme til at redde os selv.

Pakistan

I Kristeligt Dagblads lørdags-udgave den 20. 3 bringes der en artikel af  Puk Damsgård  Andersen, hvor forholdende i Pakistan  bliver belyst igennem senioranalytikeren  Khaled Ahmed. Han er af den opfattelse, at  Pakistans eneste redningsplanke er et tæt forhold til Vesten.

Vi er for dumme til at redde os selv”  siger Khaled Ahmed. Han har bl.a. skrevet en klumme om den forbudte pakistanske terrorgruppe  Lashkar-e–Taiba, der  er en del af de pakistanske jihad-krigere, og som ifølge K. Ahmed, blev opfundet af staten selv som våben mod Indien, det har senere udviklet sig til, at jihad-krigerne  er kommet ud af statens kontrol, med det resultat, at Pakistan i dag er i frontlinjen i krigen mod terror.

Det er ikke gratis at komme med den påstand.

Khaled Ahmed, der har  en lang karriere som journalist og redaktør , blev af hensyn til sin egen sikkerhed, nødt til lægge hånden på knæet af  Lashkar-e-Taiba  grundlægger, Hafiz Saeed, og sige undskyld.

Men K. Ahmed er ikke nogen bange mand.

Han fortsætter med sine analyser på den sekulære The Friday Times. Hans chefredaktør  forsøger at skære det til, så  det ikke støder de totalitære islamister for meget. Men trods det, tror den pakistanske efterretningstjeneste, ISI, at indiske spioner bestyrer spalterne.

Til dette siger han.

” – Vi definerer os selv og vores forhold til verden gennem ærkefjenden Indien. Nationalismen har et urovækkende tag i befolkningen. Pakistan blev til gennem en svær fødsel, og det var inderne, der komplicerede det. I dag opererer staten gennem nationalisme og panislamiske idéer om , at USA vil muslimer til livs. Nationalist-knappen skal slukkes, før vi kan komme videre.

Vi vil ikke indrømme, at vi gennem en årrække gjorde en fejltagelse ved at opildne til terror og jihad mod Indien. Pakistan  begyndte terrorisme i regionen, 11. September blev planlagt i Karachi og vi bifaldt og hjalp de hellige krigere i Afghanistan. Hæren øverste general er sekulær, men er bange for sine egne, hvoraf mange stadig vil betegnes som islamister. Men det tør ingen tale om.”

Khaled Ahmed, står ret alene med sine pro-vestlige holdninger.

Ifølge ham, er der skyllet en ny bølge af anti-amerikanske følelser ind over Pakistan, da præsident  Asif Zardari sagde ja tak til 7,5 milliarder dollar til udvikling samtidig med en stadig  stigende kritik af amerikanske bombeangreb i stammeområderne.

Det bliver ifølge K .Ahmed opfattet som et angreb på Pakistans suverænitet.

Men Khaled Ahmed, opfatter ikke længere Pakistan som en suveræn nation, og siger hertil:

” – Vores redning er, at vi netop ikke  er en suveræn stat, at vi er afhængige af Vesten, som kan presse for, at vi skal gå i den rigtige retning. Vi er for dumme til at redde os selv.

Vi har brug for kloge hoveder udefra til at rette op på situationen.  Hærens opfattelse er, at USA har mere brug for Pakistan, end vi har brug for  USA. Det passer ikke. Vi lever af amerikanske dollar gennem støtte og IMF-lån, militæret modtager penge fra USA. Hvis vi mister de investeringer, har vi intet. Vi er økonomisk fallit.”

Han efterlyser større erkendelse for at ændre på situationen:

Staten, skal tilbageerobre monopolet på at udøve vold i stedet for at uddelegere retten til militante grupper, og Pakistan skal opdage de virkelige fjender.”

 

Kilde: Kristeligt Dagblad den 20. Marts 2010,  Puk Damsgård Andersen.

            Fremhævelse:PVJ

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810