14.03.2010
Gode råd fra Mehmet Ümit Necef.
Forfatter: Poul Vinther Jensen
Betydningen af Dagbladet Politikens undskyldning
Gode råd fra Mehmet Ümit Necef.
Debatten om, hvorvidt Dagbladet Politikens undskyldning overfor de otte islamiske organisationer har haft nogen betydning, er stadig til debat.
Politikens chefredaktør Stig Kirk Ørskov, er af den opfattelse, at forliget har haft en betydning overfor de islamiske lande. Ifølge Politiken den 14. Marts udtaler chefredaktøren følgende:
”Jeg kan konstatere, at de mellemøstlige medier har dækket sagen, og den har blandt andet været i tv-stationen Al-Jazeera.
Tøger Seidenfaden er også blevet interviewet til pakistansk tv.
Jeg er med på, at forliget ikke er nået ud på samme måde som Jyllands-Postens oprindelige visning af tegningerne og statsminister Anders Fogh Rasmussens afvisning af at mødes med ambassadørerne.
Men det er da nået rundt, og oven i købet er nuancerne kommet med, blandt andet at vi ikke fraskriver os retten til at trykke tegningerne igen.”
Spørgsmålet er så, om Dagbladet Politiken vil bruge denne ret.
Jeg undrer mig over, at redaktionen ikke kunne følge op om deres svenske kollegaer på Ekspressen, Dagens Nyheter og Sydsvenskan, der for få dage siden bragte den mordtruede svenske kunstner Lars Vilks muhammed-tegning. Det drejer sig trods alt om en person, der har fået 40 mordtrusler, senest fra Colleen R. La Rose ( Jihad Janes) fra Pennsburg i Pennsylvania.
Her var der en afgørende grund til at vise ytringsfriheds-flaget.
Men der er kritik af Dagbladet Politikens forlig.
Lektor,ph.d. Mehmet Ümit Necef fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, udtaler ifølge Politiken den 14.3 følgende:
”Jeg synes, at konflikten er af afgørende betydning, for her er der en ægte, dybtgående og meget vigtig værdikonflikt. Ikke bare for muslimer i Europa. Også for muslimer i muslimske lande. Og nogle konflikter må man tage.”
Mehmet Ûmit Necef, fortsætter med følgende:
”Dyb konflikt.
På den ene side står en sekulær demokratisk rationel tradition, hvor religiøse figurer som Buddha, Muhammed og Jesus behandles som historiske figurer, og hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved religiøse tekster.”
Ja, det er netop det sagen drejer sig om.
Koranen, - det er ikke en bog der er fritaget for sekulær kritik. Om Muhhammed, - han er en dødelig størrelse, der må leve med at blive tegnet her 1400 år efter sin død. Det er afgørende, det er derfor ytringsfriheden ikke kan gradbøjes, sker det, skrider hele fundamentet for den sekulære vestlige tradition.
Lektor Mehmet Ümit Necef har nogle gode råd til muslimer der opholder i Danmark, eller den øvrige vestlige kulturkreds.
” Min anbefaling til muslimer er, at de forsøger at sætte sig ind i den vestlige tradition. De skal se film som Monty Pythons `Life of Brian” siger Ûmit Necef, der ved foredrag på tyrkiske universiteter har fortalt om Trilles 1970ér-sang om Guds øje i det høje. Som krænkede nogle kristne.
Jeg plejer at sige: Sådan er danskerne. Kald dem skruppelløse, værdiløse, amoralske.
Danskerne knepper løs. Der er bøsser alle vegne, og kvinderne er topløse. Kan man ikke lide det, så lad være med at tage til deres land”.
Poul Vinther Jensen
Kilde: Dagbladet Politiken den 14. Marts 2010.
Nils Thorsen, Carsten Andersen og Tarek Omar.
Fremhævelse: PVJ.
|