12.03.2010

Censur på internettet

Forfatter: Gertrud Galster

Sverige: Internetcensur i entreprise

Censur på internettet


Sverige: Internetcensur i entreprise
 
Der hersker en stigende frustration på svensk net over helt legitime artikelkommentarer, der forsvinder ud i den blå luft. Idag for eksempel Newsmill och censuren og forleden Bloggläsare: ”DN censurerar. Herbert Tingsten vänder sig i sin grav.” Forklaringen ligger i Varberg og hedder Interaktiv Säkerhet. Her “modereres” et stigende antal svensk og norske sites centralt af ikke-journalistiske medarbejdere. Der er grund til at sætte moderation i citationstegn, når man har set tilpas mange af de indlæg der fjernes. Det er derfor med overlæg, at vi anvender ordet “censur”. Sådan præsenterer virksomheden sig selv:
Virksomheden blev grundlagt i 2006. Interaktiv Säkerhet i Norden AB er et datterselskab 100 pct ejet af Körberg Schottenius Partners AB.Virksomheden har hovedkontor i Varberg. Vi udfører opgaver i Sverige og Norge. Interaktiv Sikkerhed blev etableret af personer med lang tids erfaring fra arbejde på LunarStorm. Mange i personalet har arbejdet med kontrol og håndtering af brugergenereret materiale siden starten af år 2000.Interaktiv Säkerhet jobbar idag med ett antal löpande uppdrag. Exempel på uppdragsgivare är:
Sverige, Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Ecpat, Expressen, Göteborgs-Posten, KP-Webben, Mötesplatsen, SverigeTV4
Norge :VG NettTV2, Moteplassen.com.
Hvilke andre svenske sites er kunder hos Interaktiv Säkerhet ? Hvilke medier vil ikke skilte med deres abonnement på Interaktiv Säkerhet ? Det ses at firmaet ingen kunder har i Danmark. Formand for bestyrelsen i firmaet er Vilhelm Schottenius, bror til Anna Maria Schottenius, indtil februar kulturchef på Dagens Nyheter, gift med AB journalisten Olle Svenning, kendt af læsere af denne blog. Egentlig er firmaets eksistens ikke nogen statshemmelighed, selvom det heller ikke ligefrem har været på avisernes forsider. Alligevel har vi ikke set én eneste svensk kommentator, der kender til dets eksistens og aviserne informerer ikke deres læsere og kommentatorer om, hvordan “moderationen” af deres sites varetages. Man kan derfor kun opfordre svenske skribenter til at maile de elektroniske medier og udbede sig en konkret svar på, hvad deres praksis er. – Følgende har været skrevet om Interaktiv Säkerhet: Han styrer deg, Norsk nettdebatt vert styrt frå Sverige. Här bevakas deres inläg. Snabväxande granskare.
 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810