07.03.2010

al- Shabaab i Danmark.

Rapport fra Justitsministeriet om terrorristsomaliere i Danmark

al- Shabaab i Danmark.

Ifølge en rapport fra Justitsministeriet skrevet af  to forskere Michael Taarby og Lars Hallundbæk, er der mellem 200 og 400 herboende somaliere, der vurderes at støtte terrororganisationen  al-Shabaab og  dertil en større gruppe sympatisører.

I Danmark er organisationen mest kendt fordi den mand, der bevæbnet med en økse brød ind hos tegneren Kurt Westergaard i Århus, og en anden somalier, der i Mogadishu dræbte 24 personer med en selvmordsbombe. Det to var venner og havde klare sympatier for al-Shabaab.

Det er en voldelig organisation, der bygger på islamisk fundamentalisme, og er fortaler for en global Jihad-ideologi, og har kontakt til al-Qaeda-netværket. Ifølge  de to forskere,  udgør al-Shabaabs  sympatisører et lille mindretal blandt mennesker med somalisk baggrund i Danmark.

Men de forsøger ifølge rapporten,  at presse folk med en anden holdning til tavshed ved hjælp af f.eks. trusler. Eksempelvis blev et familiegravsted i Somalia ødelagt, da en herboende somalier havde ytret sig negativt om al-Shabaab.

Forskerne fortæller, at unge marginaliserede somaliere er i en sårbar position, fordi de har vanskeligt ved at leve op til forældrenes ambitioner.  En del forældre støtter religiøs  interesse, og det benytter  al-Shabaab sig af til gradvist at radikalisere de unge.

Samtidig er forældrene tilbageholdende med at gå til myndighederne, når de bliver nervøse for deres sønners udvikling.

De frygter at blive beskyldt for at være medansvarlige. De to forskere mener, at truslen fra  al-shabaab har været alvorligt undervurderet. De opfordrer derfor til yderligere undersøgelse af, hvordan al-Shabaab  radikaliserer og rekrutterer unge til den globale Jihad-kamp.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Ritzau/Berlingske Tidendeden 6. Marts 2010.

Fremhævelse:PVJ.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.