10.02.2010

Egypten 2010.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Egypten er på vej i en ny retning, og det begynder at påvirke harmonien mellem religionerne.

Egypten 2010.

På den  koptiske/kristne juleaften , den 6. Januar,  kørte en bil forbi en kirke Nagaa  Hammad i det sydlige Egypten og skød ind i folkemængden, der var på vej ud af kirken. Herved blev seks koptiske kristne dræbt.

Skudepisoden formodes at være et hævnangreb, efter en 12-årig  muslimsk pige  ifølge de egyptiske kilder, var blevet voldtaget af en kristen mand.

Efter skudangrebet, har der været en del sammenstød mellem  politi og kristne og mellem muslimer og kristne. Der er  blevet brændt en del  huse og butikker ned.

Egyptiske moskeer har været ude for, at der blevet placeret svinehoveder  udenfor moskeen.

Men nu har de egyptiske myndigheder anholdt tre mænd, som mistænkes for mordene.

Siden 1970erne, er den islamiske ekstremisme vokset i  Egypten, hvor der bor  83 millioner  mennesker, hvoraf  90 procent er muslimer, og  8 procent er kristne, samt det jødiske mindretal.

Episoden, har forværret forholdet imellem muslimer og kristne.

Det har haft den egyptiske regerings bevågenhed. Ifølge den statsejede  avis AL Ahram , afviser præsident, Hosni Mubarak, at der skulle være øgede problemer for de kristne, til Los Angeles Times siger præsidenten følgende:

” – Vi er ét folk. Vi er ikke fanatikere, for vi er alle børn af dette land, og der er ingen forskel på egyptiske muslimer, kristne og jøder.”

At den egyptiske regering tager  den tragiske hændelse i Nagaa Hammad  alvorligt,  kan man aflæse ved et netop afsluttet restaureringsprojekt af  verdens ældste kristne kloster.

Næsten 80 millioner kroner har  regeringen betalt for genopbygningen af klosteret, Skt. Anthony, ved Rødehavsbjergene ca. 150 kilometer sydøst for Cairo.

Klosteret, som er cirka 1600 år gammelt, er ifølge BBC et populært valfartssted for  koptiske pilgrimme.

Egyptens chefarkæolog, Zahi Hawass  understreger, at det er muslimer, der har arbejdet på at sætte klosteret i stand.

Ifølge New York Times siger han: ” – Den erklæring, vi kommer med i dag, viser verden, at vi er ivrige efter at restaurere vores fortidsmonumenter, hvad enten de er koptiske, jødiske eller muslimske.

Men Ifølge Los Angeles Times, siger den koptiske præst Metyas Mankarios , - der  også står bag en avis for koptiske kristne, ” at det kristne mindretal i øjeblikket oplever øget diskriminering og misbilligelse fra muslimer.

Han siger endvidere, ” – Det er farligt i dag. Egypten  er på vej i en ny retning, og det begynder at påvirke harmonien mellem religionerne.

Denne attitude er tydelig ikke bare blandt almindelige muslimer, men også blandt regeringsmedlemmer og islamiske embedsmænd.”

Poul Vinther Jensen

Kilde:  Kristeligt Dagblad den 9. Februar 2010. Marie Louise Bruun Jørgensen

             Fremhævelse: PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810