14.01.2010

Islam og seksuelle normer.

Seksuelt misbrug af børn i Pakistan er begrænset. I Punjab er det 62,5 procent af børnene. Er det begrænset?

Islam og seksuelle normer.

I en stor  udførlig Kronik i Kristeligt Dagblad den 14. Januar, skriver  præst og psykoterapeut, Kirsten Sarauw  og mag.scient. i antropologi , Britta Mogensen om  de kvindeundertrykkende sider i den islamiske politisk-religiøse ideologi, herunder vold, voldtægt og incest.

Præcis de emner, som formanden for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard , kom ind på i  sit nu berømte interview i bloggen Snaphanen.

Det kom der en del ballade ud af, men efterfølgende har nettidsskriftet  Sappho fremlagt udførlig dokumentation for Hedegaards påstande.

I deres  KD-Kronik, bringer de to kronikører Sarauw/Mogensen, -  en særdeles omfattende beskrivelse af kvinders stilling og livsvilkår i den islamiske kulturkreds.

Der henvises bl.a. til den dansk-pakistanske forsker Anusheh Hussain, som i  en artikel fra 1997  beskriver forholdene. Her kan læses følgende:

”At selvom forskningen i seksuelt misbrug af børn i Pakistan er begrænset, er det et udbredt praktiseret fænomen. Undersøgelser, fortaget i Punjab, viser, at 62,5 procent af børnene er blevet seksuelt krænket.

Hun mener, at disse krænkelser udspringer af den herskende kultur og forstærkes ved den generelle ubalance, der er i magtrelationerne mellem børn og voksne. Det er derfor ikke længere muligt at betragte seksuelle  overgreb mod børn som ” afvigende adfærd”, der blot udøves af få ” psykopater”.

Det er Hussains opfattelse, at seksuelle krænkelser af børn er en konsekvens af en stærkt undertrykkende social orden, hvor den patriarkalske struktur samt hykleriske seksuelle normer understøtter udnyttelsen af de sårbare.

På trods af familien anses for at være ukrænkelig, er det netop i familien langt de fleste krænkelser mod børn finder sted. Men det forties af hensyn til familieæren.

Dette er årsagen til, at  incest er den mindst rapporterede form for seksuel krænkelse.”

Så meget om incest i den islamiske kulturkreds. Men  køb Kristeligt Dagblad, og læs hele den udførlige kronik.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Kronik Kristeligt Dagblad den 14. Januar 2010.  Britta Mogensen og Kirsten Sarauw.

Fremhævelse: PVJ.

Seneste INDSIGT-UDSYN

Den seneste udgave af INDSIGT-UDSYN er sendt ud til vores abonnementer og medlemmer. Du kan læse den forrige.

Læs Danskeren INDSIGT-UDSYN

OPGØRET >>>