12.01.2010

Krænkelseskulturen på fremmarch.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Først Muhammed-tegningerne, så Geert Wilders ”Fitna” - og nu Susanne Biers ”Hævnen”.

Krænkelseskulturen på fremmarch.

Som bekendt, har  Sudans regering sendt en officiel protestnote til  udenrigsminister Per Stig Møller, fordi man mener Susanne Biers kommende film ”Hævnen” opfattes som antimuslimsk.

Filmen tager sit udgangspunkt i flygtningelejrene i Darfur  -provinsen i Syd-Sudan. Det er naturligvis ikke det en  regering ønsker skal vises frem. Slet ikke den Sudanesiske, der just ikke bekymrer sig  ret meget over de mange flygtninges ublide skæbne.

Men det er en typisk reaktion fra de islamiske lande.

Først var det Muhammed-tegningerne, så Geert Wilders film ” Fitna”, - og nu Susanne Biers film ”Hævnen”. 

Det er et mønster som har taget til de seneste 5-10 år, og som afslører den islamiske kulturkreds  som en nærtagende og totalitær kulturkreds, der ikke tåler nogen  sekulær kritik.

Det er en udvikling, der ifølge professor, dr. phil. Frederik Stjernfelt fra Center for Semiotik på Århus Universitet, har det, det  formål at bremse religionskritik 

Til Kristeligt Dagblad den 7. Januar 2010 siger F. Stjernfelt følgende:

”-Man har jo haft fantastisk held med at udbrede sin krænkelseskultur. År for år har OIC (Organisationen af islamiske lande, red. ) fået stadig skarpere resolutioner igennem FN, som forbyder krænkelser af religion. Her er det kun islam man tænker på og bruger som eksempel.

- Det har primært været baseret på, at religion skulle have krav  på særlig beskyttelse, men nu går man et skridt videre. Nu bruger man også krænkelseskulturen som værn mod kritik af politiske forhold.

Det er klart, at Sudan har ondt i Darfur. Deres præsident er efterlyst for krænkelser af menneskerettighederne som medansvarlig for rædslerne i Darfur.”

Heldigvis har Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller den klare holdning til sagen,  at der er ytringsfrihed.- også for filminstruktør Susanne Bier - og filmselskabet Zentropa.

Poul Vinther Jensen

Kilde: Kristeligt Dagblad den 7. Januar 20010.  Henrik Hoffmann-Hansen.

             Fremhævelse: PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810