29.10.2009

Ytringsfrihed. - Fundamentet under det danske og vestlige samfund.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Chefredaktør Bjerager fra Kristeligt Dagblad hylder friheden til at ytre sig

 

Den 28.  oktober, skriver chefredaktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad, . om terrortruslen mod kollegaerne på Morgenavisen Jyllands-Posten.  Her kan læses følgende: 

”Det afværgede terrorangreb på Morgenavisen Jyllands-Posten og mordplaner mod tegneren Kurt Westergaard og kulturredaktør Flemming Rose er en skræmmende påmindelse om, at den frihed, vi lever under i Danmark og den vestlige verden, ikke er nogen selvfølge. 

Ekstremistiske muslimer med forbindelse til flere terrornetværk, der søger at angribe Vesten, kæmper en kulturkrig imod de værdier og spilleregler, der gælder i vestlige frie samfund. 

Det er den fundamentale frihed til at  tro, tænke og ytre sig, der er under angreb.

Karikaturkrisen eller Muhammed-krisen, som den også kaldes, er i dag kommet til at symbolisere den grundlæggende konflikt imellem friheden i vestlige, åbne demokratiske samfund og en totalitær tænkning i ekstreme muslimske miljøer, hvor islam  bruges til at retfærdiggøre brugen af vold og terror. 

Her på avisen tog vi afstand fra, at Morgenavisen Jyllands-Posten i efteråret  2005 offentliggjorde 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed, fordi  formålet med offentliggørelsen først og fremmest var at teste graden af selvcensur og danske muslimers nærtagenhed. Vi har igennem forløbet om de famøse tegninger argumenteret for, at det ikke indskrænker ytringsfriheden at behandle andres tro med respekt. 

Men i dag er det ikke længere aktuelt at diskutere klogskaben i, hvad Morgenavisen Jyllands-Posten gjorde for fire år siden.

Nu er vi stillet over for en trussel, der får alle diskussioner om religiøs følsomhed og krænkethed til at blegne.

Det er nu nødvendigt at understrege, at ytrings- og religionsfriheden, herunder friheden til at ytre sig satirisk og kritisere religion, er fundamentet under det danske og de vestlige samfund. 

Det er alene i kraft af denne frihed, at også danske muslimer har kunnet ytre sig og kritisere pressen og politikerne herhjemme i den og mange andre sager, ligesom de har kunnet rejse til udlandet og gøre det samme og uhindret vende tilbage.

Det er som følge af denne frihed, at amerikanske terrorister har kunnet rejse ind i dette land og planlægge et terrorangreb, som takket være et effektiv efterretningsvæsen herhjemme og i USA er blevet afværget.

Danmark er truet af terror, og vi må alle tage afstand fra de værdier, der vil vores samfundsform til livs. Vore kolleger på Morgenavisen Jyllands-Posten er blevet terrormål i en kamp, som gælder os alle.

Derfor skal  og vil vi herfra udtrykke fuld opbakning til avisen og dens truede medarbejdere.” 

 

Kilde: Kristeligt Dagblad den 28 oktober 2009. Chefredaktør  Erik Bjerager.

            Fremhævelse: PVJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810