17.01.2005

EU-traktaten

DDF støtter regeringens og Socialdemokratiets ønske om samme ordning, som Irland og Storbritannien har

I valgkampen op til det kommende folketingsvalg, vil Danmarks stillingtagen til den ny EU-traktat komme til at fylde en del.

Der er ganske vist mindst et års tid til, vi herhjemme skal til stemmeurnerne, men partierne har en klar interesse i at markere sig på dette område, så vælgerne ved, hvad deres stemme bliver brugt til.

Der kommer folkeafstemninger om EU-traktaten i 10-11 lande.

Det første land bliver Spanien. Her afholdes der folkeafstemning den 20. februar i år. Resultatet er givet på forhånd. Over 70% af vælgerne går ind for et Ja til EU-traktaten.

De næste lande bliver Luxembourg, Frankrig, Holland og Belgien, hvor afstemningerne forløber i midten af 2005.

Det bliver et sikkert Ja  i Holland, Belgien og Luxembourg.

Når det gælder Frankrig, er det mere usikkert. Bliver det et nej i Frankrig, vil det komme til at præge afstemningsresultaterne i både Storbritannien, Polen og Danmark.

Men selv med et nej i et par store lande, er EU-samarbejdet i dag så stor en del af den politiske proces i dagens Europa, at samarbejdet vil fortsætte under en eller anden traktat, der kan rumme alle samarbejdets områder. EU er en realitet!!

Ingen europæiske lande kan have nogen interesse i, at samarbejdet ophører. Vi har meget tilfælles, og vi har meget, vi skal forsvare i en verden, hvor magtkonstellationerne ændrer sig løbende!!

For et lille land som Danmark er den ny traktat på en del områder mere demokratisk, men samtidig er muligheden for at bremse nye tiltag stort set umulige.

Det bliver med flertalsafgørelser, hvor et lille land ikke har nogen mulighed for at ændre ret meget.

Det er kort sagt en centralistisk traktat, hvor mængden af magt bliver udvidet .

Men Danmark har sine fremragende forbehold, og dem skal vi fastholde, så længe vi er med i EU.

Vi har samtidig været så kloge ikke at gå med i euroen, der kan gå hen at blive et særdeles tvivlsomt projekt.

Det er de fire forbehold, der skal fremdrages i den kommende EU–debat.

De skal være en nagelfast del af Danmarks EU-medlemskab.

Samtidig skal politikerne klart og tydeligt tilkendegive, at Danmark ikke godtager Tyrkiet som fuldt medlem af EU.

Dette er opgaven, både for EU-modstanderne og for dem, der er tilhængere af et EU-samarbejde af selvstændige nationer. Ud af EU kommer vi ikke!

For Den Danske Forening er det retslige forbehold noget afgørende. Det er det, der fritager os fra at deltage i den fælles asylpolitik.

Her i efteråret blev de øvrige EU-lande enige om at harmonisere deres asylpolitik ved at vedtage et femårsprogram, det såkaldte Haag-programmet.

Det omfatter samarbejde om retspolitik, fælles politiindsats, indvandrerpolitik og asyl-politik. Haag-programmet skal træde endeligt i kraft i 2010.

Statsminister Anders Fog Rasmussen fastslog på Det Radikale Venstres nytårsstævne på Nyborg Strand, at det danske EU-forbehold på retsområdet sikrer muligheden for en stram dansk udlændingepolitik.

Her er regeringen og Socialdemokraterne enige.

De er samtidig enige om, at Danmark skal koble sig på den ordning, Storbritannien og Irland har indgået med EU, - nemlig selv at beslutte hvilke dele af EU-samarbejdet på det retslige område, man ønsker at deltage i!!

Det er udmærket, at så stor en del af Folketinget slutter op om dette.

Til Dagbladet Information den 10 januar udtaler Mogens Lykketoft: ”Vi har stemt for den danske udlændingepolitik sammen med regeringen, og den bakker vi op om. Derfor kan vi støtte, at Danmark får den ordning, som Storbritannien og Irland har.”

Det er det afgørende i dansk EU-politik.

Det øvrige, - det kan vi ikke holde os udenfor. Om det bliver under den ny EU-traktat eller en anden er ikke så afgørende.

Kilde: Dagbladet Information den 10. Januar 2005

Bestil bøger her - fra