24.07.2009

Bosnien og fremtiden

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Bosnien bliver mere og mere muslimsk til stor fortrydelse for det katolske mindretal

 

NATO´s beslutning om at gå aktivt ind i konflikten på Balkan, var en yderst tvivlsom beslutning, set ud fra et vestligt  synspunkt. Opgaven for NATO, var at beskytte de muslimske enklaver i  Bosnien og Kosovo, der ifølge det internationale samfund blev  chikaneret af de kristne serbere. 

I dag, er det  en anden dagsorden. Ifølge en artikel  af Kristeligt Dagblad´s  Jens Ravn-Olesen, er det  nu  katolikkerne i Bosnien der er de store tabere.

Det muslimske folkeflertal i Bosnien er vokset i et omfang, så hovedstaden Sarajevo med 600.000 indbyggere, kun har 17.000 katolikker, og i stiftet Banja Luka er tallet faldet fra 150.000 til 35.000 katolikker. 

Kardinal Franc Rodé , der leder Vatikanets afdeling for apostolsk liv, har fremsat disse tal

 i Vatikanets Radio efter en rejse til Balkan. Her var han inviteret af kardinal Vinko Puljic  i Bosnien. Det store fald i antallet af katolikker skyldes at mange flygtede til Kroatien, og til så fjerne lande som Australien, Canada, og New Zealand.

Det var ikke uden grund. Mange præster og religiøse personer,  blev under krigene dræbt, og kirker og klostre blev brændt af i stort omfang. 

I sin radiotale sagde kardinal F.Rodé, at uanset udviklingen er den katolske kirke beredt på at blive i Bosnien og yde sin kirkelige tjeneste .

Siden krigen er der blevet bygget mere end 100 nye moskeer, der er ifølge Rodé   tegn på, at der er en vilje til at gøre Bosnien  til en muslimsk stat. 

Man må håbe, at de ansvarlige vestlige ledere af  NATO-alliancen, har draget nogle erfaringer, - som ikke bør gentages.

 

 

Kilde: Kristeligt Dagblad den 22. Juli 2009.

            Fremhævelse:PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810