12.07.2009
Sufismen - og realpolitikken!
Forfatter: Poul Vinther Jensen
Er sufismen en vej til et acceptabelt islam?
Det konservative militante Islam, har i nu godt 50 år været den stærke gren af islam, Det har kostet mange menneskeliv og store ødelæggelser rundt om i verden, især de seneste 15-20 år, hvor enhver regering skal tage denne trussel alvorligt. Og det skal verdens regeringer utvivlsomt leve med i mange år endnu.
Men der findes også en moderat gren af islam, nemlig sufismen, som næsten halvdelen af verdens muslimer er under indflydelse af. Sufier, opfattes generelt som en fredelig og moderat strømning i islam. Her er der ikke noget ønkse om at udbrede islam til hele verden, for at skabe et verdensomspændende islamisk kalifat.
I Algeriet og Pakistan, forsøger regeringerne nu at bekæmpe de lokale oprørsgrupper "al-Qaeda i det islamiske Maghreb", AQIM, og pakistansk Taleban, ved at få flere indbyggere til at tilslutte sig sufismen i stedet for at sympatisere med de ekstremistiske former for islam.
Det har fået Algeriet´s regering til at oprette en sufi tv - og radiokanal. Til det britiske nyhedsbureau Reuters siger Muhammed Idir Mechane fra det algeriske ministerium for religiøse anliggender bl.a: " - Vi gør meget for at opmuntre folk til at komme til vores traditionelle islam: en fredelig tolerant og åben islam." Modpolen i Algeriet er de konservative salafister, der er en ekstremistisk gren af islam.
I Pakistan er der ligeledes initiativer på vej. Ifølge den pakistanske avis Dawn, vil regeringen nedsætte et rådgivende sufi-råd, med det håb at kunne bekæmpe ekstremisme og fanatisme ved at udbrede sufismen i landet.
Det lyder positivt, men hvor meget real-politik er der i denne udvikling:
Til Kristeligt Dagblad´s Ulla Poulsen den 11. 7, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Ulla Holm, der har speciale i Algeriet, islam og terrorisme følgende:
"Der er ingen tvivl om, at der er en tendens til at lægge større vægt på sufismen.
Vi ser det også i Europa. Det karakteristiske ved sufismen er blandt andet dens dyrkelse af afdøde hellige mænd, hvilket gør den meget bagudrettet og dermed politisk ufarlig. Den algeriske præsident, Abdelaziz Bouteflika, er givetvis interesseret i sufismen, fordi han håber, at den leder folk ind i en afpolitisering af islam.
Ulla Holm mener dog at er naivt at tro, at Algeriet slipper af med sine oprørsgrupper, fordi der kommer flere sufier. Hun siger bl.a. følgende:
" - Ideen ændrer ikke en brik ved de store byers sociale problemer. Den løser heller ikke de grundlæggende konflikter om, hvem der skal have mest glæde af Algeriets olieindtægter."
Kilde: Kristeligt Dagblad, den 11. juli 2009 , Ulla Poulsen.
Fremhævelse: PVJ.
|