16.06.2009

Had og frygt i Luton

Forfatter: Red

Det multikulturelle samfund i praksis

"Kan dette multikulturelle lokalsamfund nogensinde finde fred - eller er dette udbrud af de spændinger, der i lang tid har simret under overfladen, et tegn på, at noget værre er på vej?"

Sådan indleder journalisten David James Smith (DJS) en artikel i The Sunday Times den 14. juni 2009. (1)

Artiklen tager udgangspunkt i de episoder, der udspandt sig i den engelske by Luton i forbindelse med en parade, afholdt den 10. marts, for britiske soldater, der var vendt hjem fra Irak.

Den pågældende dag fremprovokerede en gruppe ekstremistiske muslimer anført af en mand ved navn Sayful Islam (2) alvorlige sammenstød i byen, ved at arrangere en demonstration, hvorunder soldaterne bl.a blev mødt med tilråbet: "Britiske soldater; slagtere fra Basra!"

Senere samme dag blev byens borgmester Lakhbir Singh, der er Sikh, overfaldet af en rasende18-årig britisk mand, der antog ham for at være muslim.

Men et stykke nede i den lange og dybdeborende artikel stiller DJS så spørgsmålet: Var balladen den 10. marts ikke snarere en foreløbig kulmination på de grundliggende problemer i Luton, end den var årsagen?

DJS svarer selv på sit spørgsmål ved at gennemgå de begivenheder, der har præget Luton i de seneste ti år.

Det er dystert portræt, af en by, der kun er et såkaldt multikulturelt samfund af navn.

Under overfladen er livet i Luton præget af gensidig mistro og decideret had, både imellem de forskellige etniske- og kulturelle grupper, som udgør befolkningen, og internt i disse grupper, især indenfor den muslimske del.

Luton er ikke længere et samfund, men blot et lokalområde befolket af forskellige parallelsamfund, der intet har til fælles - ud over at hade og frygte hinanden.

 

Kilder og noter:

1) http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6487683.ece?token=null&offset=0&page=1

2) Sayful Islam er tilknyttet gruppen Al-Muhajiroun. Denne gruppes åndelige leder Sheikh Omar Bakri Mohammed, der i 2005 blev persona non grata i Storbritanien, er nu i Libanon, hvor han risikerer dødsstraf, for at have trænet terrorister for Al Qaeda.

Oversættelser er forfatterens.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810