26.12.2004

Fransk glæde - med forbehold

Forfatter: Vinther Jensen/Larsen

To franske journalister er frigivet fra Irak, men volden i Frankrig tager til

De to journalister Christian Chesnot og Georges Macbrunot er vendt hjem til Frankrig i god behold. Den franske udenrigsminister Michel Barnier fløj til Cypern for at modtage og følge de to fhv. gidsler hjem til fædrelandet.

Præsident Jacques Chirac har været på tv og takket det franske folk for den  loyalitet, der er blevet vist fra alle kredse i det franske samfund.

Der var en indirekte tak til de franske muslimer, der offentligt har deltaget  i kampen for at få de to journalister frigivet.

Såvel præsidenten som premierminister Jean-Pierre Raffarin, har givet udtryk for at denne sag har bragt Frankrig sammen på tværs af alle skel socialt og etnisk.

At det er lykkedes at få de to journalister frigivet, hænger utvivlsomt sammen med, at Frankrig i mange år har været pro-arabisk.

At sætte denne politiske kapital overstyr, er der ingen islamiske kredse, der kan ha´ nogen interesse i.

For de muslimer, der bor i Frankrig, er frigivelsen sikkert en stor lettelse. Var Christian Chesnot og Georges Macbrunot blevet henrettet, ville stemningen i Frankrig være blevet meget anstrengt overfor de franske muslimer.

Sådan gik det heldigvis ikke!! 

Men denne sag fjerner ikke de mægtige problemer, det franske samfund har med de mange muslimer, der er bosat i landet. I de største byer er der massive problemer, så store at ingen politisk magt i Frankrig har mulighed for at ændre på situationen.

Store parallel-samfund er så forankrede, at de lever deres eget liv uden reelt at ha ´kontakt til det franske samfund.

Men her på det seneste er der sket en ændring.

Bandevolden er rykket fra de fattige ghetto-forstæder ind til centrum af Paris.

Ifølge The Independents korrespondent John Lichfeld / Dagbladet Information 7. december, er volden og bandekrigene rykket ind på Champs Elysées.

I november blev et ungt pizzabud, Zakaria Babamou, myrdet med en kniv i ryggen efter at være slået i hovedet med en jernstang - få meter fra havemuren til præsident Jacques Chiracs residens Elyseépalæet. Drabet på Zakaria skete få timer efter en skudepisode få hundrede meter derfra.

Ifølge The Independent ”er banderne som oftest multietniske og afspejler forstædernes etniske kludetæppe af arabisk, sort, østeuropæisk, tyrkisk og etnisk fransk ungdom.”

Det er den dagligdag, Frankrig må påregne i fremtiden, - selv efter den lykkelige udgang på sagen om de to journalister Christian Chesnot og Georges Macbrunot.

 

Kilde: The Independent for Dagbladet Information 7.december 2004. Oversat af Niels Ivar Larsen

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810