06.04.2009

Nødvendig kamp!!

Westergaard og Trykkefrihedsselskabet står sammen i kampen for ytringsfrihed.

I forbindelse med, at Trykkefrihedsselskabet har besluttet at trykke 1000 reproduktioner af  bladtegneren Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, skriver Morgenavisen Jyllands- Posten´s Anders Raahauge den 2. april, 2009 bl.a. følgende:

"Westergaard signerer for ytringsfriheden

Trykkerier sagde nej

Ironisk nok  blev det omgående bevist, at det kan være påkrævet at slå et slag for ytringsfriheden, da en trykker til de 1000 reproduktioner skulle findes.

Trykkefrihedsselskabet, den danske gren af IFPS, måtte lade tegningen trykke i udlandet, for man havde ikke held til at overtale noget dansk  trykkeri til at påtage sig opgaven.

Man forespurgte hos seks og indstillede søgningen, da en trykker røbede, at man godt kunne spare sig videre forsøg, for rygtet om den kontroversielle bestilling var løbet i forvejen.

"Han fortalte os:  danske trykkere taler jo sammen", fortæller Trykkefrihedsselskabets leder Lars Hedegaard.

"Reaktionen siger os, at vores navn er mere end velvalgt. Men med Kurt Westergaard´s tegning slår vi med det samme et slag på det niveau, hvor ytringsfriheden faktisk er truet.

Det er den jo ikke på lovens niveau. Den er formelt beskyttet i Grundloven, og det agter ingen politikere at ændre på.

Ytringsfrihedens fjender satser derfor ikke på lovændringer, men kæmper på et farligere og mere effektivt niveau, nemlig ved intimidering i privatsfæren.

Formel frihed er intet værd, når den faktiske frihed er under pres og ens fysiske mulighed for udbredelse af ens budskab ikke eksisterer."

Lars Hedegaard frygter, at den dag kommer, hvor trykkerier ikke tør trykke "kontroversielle" bøger. Han frygter også, at internettjenester lukker bestemte websites

I slutningen af Anders Raahauge´s artikel  citeres Hedegaard og Westergaard for følgende:

L.Hedegaard:

"Nej. Vi skænker det ikke en tanke om Abdul Wahid Petersen nu ellers er faldet så nogenlunde til ro eller ej. Vi gør det udelukkende for at skaffe midler til vores kamp, som bestemt ikke er gratis. Hverken Trykkefrihedsselskabet eller IFPS modtager offentlig støtte."

K. Westergaard:

"Andre kræfter finder det opportunt at bruge den i en politiks sammenhæng, både herhjemme og internationalt - som vi ser det i disse dage, når Tyrkiet rumsterer med modstand mod Foghs Nato-formandskab.

Det skuffer mig, at jeg til gengæld stort set ingen støtte møder fra min egen klasse, det intellektuelle-kreative segment. Det har adskellige institutioner her i Århus, men de har hele tiden tiet bomstille.

Jeg har slet ikke temperament til at kravle i et musehul. Jeg må leve med frygten, men jeg må også stå fast på, at jeg må gøre, hvad jeg vil."

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten den 2.april 2009 - Anders Raahauge.

Fremhævelse:PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.