24.12.2008

Fred på Jord.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Lad os ære de faldne soldater og ønske Glædelig Jul og Fred på Jord.

Fred  på Jord.

I Weekendavisen nr. 52. 23. -30. december, bringes der en stor ledende artikel, skrevet af chefredaktør Anne Knudsen. Overskriften er "Fred på Jord". 

Her behandler Anne Knudsen sprøgsmålet om, det er værd at offer livet for kampen mod totalitære kræfter, der med vold og trusler vil forhindre andre mennesker i at leve som frie og selvstændige personer. 

Anne Knudsen skriver herom bl.a:

"Fred på Jord er den mest elskede del af julebudskabet, og det vil også i år over hele Jorden blive gentaget i utallige kirker og utallige salmer juleaften og juledag.

Og fordi budskabet danner så konkrete billeder i vore sind, vil utallige af os også i år tænke med sorg på, hvor langt den virkelige Jord er fra at være i fred.

Her i Danmark vil mange,mange mennesker tænke på de tre der faldt i Heldman, Afghanistan i fredags:

Jacob Moe Jensen, Benjamin D.S. Rasmussen og Sebastian La Cour Holm. Ganske unge mænd alle tre, lige begyndt på livet - og nu allerede døde. I en langvarig krig i et fjernt land.

Er formålet i Afghanistan overhovedet prisen værd?

Sådan spørger mange danskere sig selv, og mange synes direkte at mene, at intet formål i verden kan være menneskeliv værd. I Afghanistan er der i det forløbne år faldet 18 danskere i kamp, og fire er blevet dræbt ved ulykker.

Det er helt, helt sikkert, at skønt de faldnes kammerater sørger dybt over de døde, så mener - og mente - ingen af soldaterne selv, at det ikke er prisen værd.

De ved hvilken risiko de løber, og de har valgt at tage den.

For dem er formålet værd at risikere livet for. Det formål, de ser, er netop at gøre verden til et mere fredeligt sted ved at risikere livet mod fjender, der ikke ønsker fred for deres landsmænd og trosfæller, og som ikke ønsker at lade os leve i fred herhjemme, hvor vi bor."

I slutningen af den store ledende artikel, kommer Anne Knudsen ind på begrebet "at kæmpe imod livsfarlige fjender".

"Kæmpe mod fjender, der står ved indgangsdøren, vil de fleste nok.

At forstå, at man kan blive nødt til at forsvare sig mod livsfarlige fjender, der bor mange timers flyvning herfra, kræver mere omtanke. Og måske ville hverken De eller jeg komme fysisk til skade, hvis islamistiske terrorister slog til her i Danmark.

Men nogen ville, og så skulle vi forsvare over for os selv, at vi ikke havde kæmpet i tide, før fjenden blev for stærk til os.

For Jacob, Sebastian og Benjamin er håbet, at deres offer ikke vil vise sig forgæves. For os andre er der en tankevækkende hilsen, overbragt af en kvindelig dansk officer, der har arbejdet med det Civil-Militære genopbygningsprogram i Helmand.

Hun fortalte for nogle måneder siden på Louisiana, hvad de afghanske kvinder har sagt, da hun skulle hjem.

" Hils de danske mødre," sagde kvinderne, "og sig dem tak. Tak dem inderligt, fordi de sender deres sønner for at kæmpe for vores sag. Forklar dem, hvor meget det betyder for os"

Fred på Jord er kun et håb. Men det er et håb, det er værd at kæmpe for.

Det gjorde Jacob, Sebastian og Benjamin, og det gør hundrer af andredanske soldater i dette øjeblik. Lad os ære dem alle og ønske Glædelig Jul og Fred på Jord."

Poul Vinther Jensen

Kilde: Weekendavisen nr. 52.  23.-30 december 2008.

         Leder-artikel af chefredaktør Anne Knudsen.

         Fremhævelse: PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810