17.11.2004

Krystalnat-skandale i Oslo

Forfatter: Elon Ulf Cohn

Norske jøder bortvist fra demonstration til minde om Krystalnatten

Der var fakkeltog i Oslo som i København, da man den 9. november skulle mindes Krystalnatten. I København var det nogle fagforeninger, SF og Det radikale Venstre, der under paroler som ’Israel behandler palæstinensere, som nazister behandlede jøder’ bød på fakler, arabermusik og taler mod Mellemøstens eneste demokratisk valgte regering. I Oslo var det den norske afdeling af SOS Racisme, der ledede Krystalnats udskejelserne.  To demonstrationer mod Mellemøstens eneste demokrati i to nordiske hovedstæder på en og samme aften – indhyllet i antiracismens falske kappe. Dette var lighederne, men der var også forskelle mellem de to manifestationer. I København var venstrefløjens demonstration nok vendt mod Israel – men i sit væsen var den endnu ikke ’Judenrein’. Nogle få vaskeægte overlevere - naturligvis med den rette røde politiske tro -  fra den virkelige Krystalnat, trak en kappe af legitimitet over Fatah og PFLP tilhængernes arrangement.

I Oslo derimod var der ikke plads til jøder i mindetoget for ofrene fra Krystalnatten.  I den norske hovedstad var sammenrendet bag  Krystalnats-manifestationen til fordel for islamisk despoti mere konsekvente end de københavnske fagforeninger og partierne på venstrefløjen. I Oslo havde jøder ingen adgang – og end ikke jødestjerner kunne accepteres.

- Politiet rådede os til at fjerne davidsternerne, hvis vi ville gå med i demonstrationen, siger stortingsrepresentant (svarer til folketingsmedlem, red.)  Jan Simonsen fra Dansk Folkepartis norske søsterparti, Demokraterne, til dagbladet Verdens Gangs nyheds-side.

- Og jeg synes det er opsigtsvækkende, at norske jøder nægtes at deltage i Krystalnats-demonstrationen.

 

Politi afviser jøder

- Vi bortviste dem af hensyn til deres egen sikkerhed, siger Stig Tonsjø, Oslo-politiets operative indsatsleder ved Krystalnats demonstrationen, til Verdens Gang.

De bortviste var en lille gruppe på seks eller syv personer med Ezer Uriely i spidsen. Ezer Uriely er leder af NIS, Norsk Israel Senter, og sammen med sine venner ville han deltage i minde-manifestationen for Krystalnattens ofre under et flag med davidstjerne.

- Det kunne provokere antiracisterne, siger Stig Tonsjø.

Trond Thorbjørnsen, der leder SOS Rasisme i Oslo, er tilfreds med politiets indsats. Han mener, at gruppen ønskede at provokere ved at marchere under jødestjernen i en demonstration til minde om jødiske ofre for nazismen.

- Jeg håber, at vi kan stå sammen mod racisme og nazisme i Norge, siger Trond Thorbjørnsen til Verdens Gang.

 

Frygtsom reaktion

Skvatmikler og skævpissere! Egon Olsens markante udbrud er det første, der falder i pennen, når man læser Det mosaiske trossamfund i Oslos reaktion på begivenhederne.

De norske jøders menighed tager nemlig afstand fra Norsk Israel Senter og centrets ledelse – frem for at tage handsken op og spørge, hvordan arrangører og myndigheder dog  kan udelukke jøder fra en Krystalnats manifestation. Styrelsen for Det mosaiske trossamfund i Oslo går endog så vidt, at man med øjeblikkelig virkning ekskluderer Erez Uriely.  Det meddeles offentligt i en pressemeddelelse, hvor man også skriver:

’Det mosaiske Trossamfund tager som jødisk trossamfund ikke standpunkt til konkrete politiske spørgsmål, med mindre de har direkte konsekvens for trossamfundets virksomhed og eksistens i det norske samfund....’

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810