22.07.2008
Islamisk propaganda-togt
Forfatter: Poul Vinther Jensen
Hvad er hensigten med den religiøse verdenskonference i Madrid???
Den 16. juli åbnede der en religiøs verdenskonference i Madrid. Her har 200 deltagere fra de store verdensreligioner, jødedom, kristendom, buddhisme, hinduisme, og ikke mindst islam.
Det er nemlig den saudi-arabiske konge Abdullah bin Abdul Aziz, der har taget initiativet til konferencen, der blev åbnet sammen med den spanske konge, Juan Carlos.
Saudi-Arabien har fastlagt programmet, der lægger op til en positiv forståelse af islam.
Det har den baggrund ifølge den norske islamekspert Jan Opsal fra Missionshøyskolen i Stavanger:
" -At Kong Abdullah har ønsket at forbedre dialogen mellem islam og de øvrige verdensreligioner efter karikatursagen fra Danmark og pavens tale i Regensburg, som rystede den muslimske verden."
Det sker efter at 38 lærde muslimer tog initiativ til at sende pave Benedikt et brev i oktober 2006. Herefter fra 138 muslimske ledere til verdens kristne ledere i oktober 2007.
Ifølge Jan Opsal, har det betydet, at Saudi -Arabien nu har behov for at markere sig, og åbne op for den internationale dialog.
Det er et vellykket propaganda-feltog, for det ultra-konservative styre med Kong Abdullah i spidsen. Kirkesamfund fra hele verden valfarter til Madrid.
Blandt deltagerne er Kirkernes Verdensråd, der dog er skeptiske over for Saudi-Arabien som vært.
Det er til at forstå: Kong Abdullah`s styre bandlyser alt ikke-muslimsk tro, i den stenrige oliestat. Alligevel vælger Kirkernes Verdensråd at deltage, for - "dialogen er vigtig"
Det samme mener den danske overrabbiner Bent Lexner, som finder konferencen vigtig.
Ifølge Kristeligt Dagblad siger Lexner følgende:
" - Det er udmærket, at kong Abdullah af Saudi-Arabien har taget initiativ til en konference om dialog mellem religioner. Det er der brug for, for her møder folk hinanden på tværs af religiøse skillelinjer, ser hinanden som mennesker og det kan betyde, at fordomme falder bort.
At det netop er kongen af Saudi-Arabien, der tager initiativet - og ikke kristne eller jøder - kan betyde, at der kommer deltagere på konferencen fra de arabiske lande, som ellers ikke ville være kommet.
Det er positivt, for kun ved at møde frem og indgå i dialogen kan man på sigt skabe gensidig forståelse."
Såvidt Bent Lexner.
Men nu skaber begrebet dialog jo ikke noget i sig selv. Hvis der skal være nogen substans i tingene, må der følge politisk handling med.
Det har der manglet de seneste mange år, hvor den islamiske kulturkreds er blevet mere og mere konservative, og betydeligt mere ekspansiv.
Det mærkes i den vestlige kulturkreds, - som noget særdeles negativt.
Tina Magaard fra Aarhus Universitet, hævder i denne forbindelse, at dialog er et af tidens modeord. Hun siger bl.a:
" - Betyder dialog gensidig forståelse? Eller mission? Eller imagepleje? Eller betyder det, at man har en stiltiende aftale om kun at sige noget pænt om hinanden og derfor ikke berører mere pinagtige emner, såsom Saudi-Arabiens krænkelser af religionsfriheden og brud på menneskerettighederne?"
Ja, det er et godt spørgsmål.
Kilde: Kristeligt Dagblad den 17. juni 2008.
Ida Knudsen
Fremhævelse:PVJ.
|