19.10.2004

Danmark i FNs Sikkerhedsråd

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Danmark bør sætte fokus på den konfliktskabende befolkningvækst

Fredag den 15. oktober blev Danmark medlem af FNs Sikkerhedsråd. Det er syvende gang, det sker. For Danmark er det en anerkendelse af, at vi som suveræn nation har forvaltet et lille lands udenrigspolitik med en hel del talent.

Udenrigsminister Per Stig Møller er fuld fortjent stolt og glad over, at Danmark nu sidder med ved verdensbordet. Per Stig Møller ønsker endnu mere indflydelse og sigter imod formandsposten i Sikkerhedsrådet.

Til Dagbladet Politiken lørdag den 16. oktober siger udenrigsministeren bl.a.:

”Vi må vænne os til, at nu vil langt flere lande mene noget om, hvad der sker i Danmark.”

Per Stig Møller forudser, at der godt kan opstå svære situationer, men siger følgende:

”Vi vil mene noget om de sager, der kommer op – man skal ikke tage en plads, hvis man er bange for at blive upopulær. Det er klart, at der kan opstå situationer, som det havde været nemmere at slippe for, men vi må have hård hud på sjælen.”

Det er udmærket, at Danmark de næste to år er repræsenteret af en kompetent og begavet udenrigsminister, der besidder en ikke ringe indsigt i de forskellige kulturkredse og de forskelle, der er, når det gælder traditioner, værdibegreber og den politiske geografi.

Sikkerhedsrådets opgave er at opretholde international fred og sikkerhed.

I en urolig verden, der er præget af stor nød og ufred, er det helt nødvendigt, at man går til ondets rod.

Den altovervejende årsag til de seneste 25 års ufred rundt om på kloden er den enorme befolkningstilvækst.

Det gælder især i Afrika og store dele af Asien. Kommer denne eksplosive udvikling ikke under kontrol, da vil alle andre fredsbevarende projekter blive blæst omkuld, og FN vil i mange situationer komme til at stå som magtesløse tabere i fremtiden.

Derfor bør Per Stig Møller gøre sig til talsmand for, at begrebet familieplanlægning må få den allerstørste opmærksomhed !!

Det er her, der skal sættes ind. Hvis ikke lederne i tredjeverdenslandene vil arbejde aktivt med begrebet familieplanlægning, da er det nytteløst at bevilge store millionbeløb til udvikling, hvor en stor del af midlerne ender i de forkerte lommer.

Denne kortsigtede politik må ikke være Danmarks. Vi skal med høj røst i Sikkerhedsrådet sige tingene, som de er.

Der er i dag et kapløb om verdens naturressourcer, i hvilket de fattige overbefolkede lande i mange tilfælde bliver taberne. Det er dét, der skaber konflikterne!

Den Danske FN-ambassade i New York med ambassadør Ellen Margrethe Løj og hendes 22 medarbejdere bør derfor sætte en del af ressourcerne ind på at få Sikkerhedsrådet til at rette blikket mod det væsentlige problem - nemlig verdens befolkningstilvækst.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810