14.10.2004

Socialdemokratiet cementeret tyrkerkurs

Forfatter: Poul Vinther Jensen

Tyrkiet bliver tema ved både folketingsvalget og afstemningen om EU-traktaten

Med Karen Jespersens afgang fra det politisk liv i Folketinget er det blevet klart for enhver, at Socialdemokraterne ikke ønsker at have kritiske røster i partiets inderkreds, der sætter spørgsmålstegn ved den førte politik på udlændingeområdet.

De er blevet noget sarte i det gamle hæderkronede arbejderparti.

Det ville ellers være klogt at lytte til de advarsler, der kommer fra Karen Jespersen, om Tyrkiets eventuelle medlemskab af EU.

Spørgsmålet om en folkeafstemning i Danmark om Tyrkiets optagelse i EU er i allerhøjeste grad noget, der kommer til at berøre danske arbejdere. Noget, der burde bekymre socialdemokratiske partiledere.

Selv med lange overgangsordninger med hensyn til arbejdskraftens frie bevægelighed vil Tyrkiets medlemskab af EU komme til at betyde stor indvandring til EU-området fra Tyrkiet. Er man i tvivl, kan man blot nærlæse prognoserne for befolkningsudviklingen i Tyrkiet de næste 15-20 år.

I Frankrig og Tyskland vil der komme en folkeafstemning om dette spørgsmål. Ja, den franske præsident har netop proklameret, at Frankrig forbeholder sig ret til at nedlægge veto, nårsomhelst i forhandlingsforløbet med Tyrkiet.

Hvorfor ikke en folkeafstemning i Danmark?

Befolkningen er ifølge en undersøgelse foretaget af Institut for Konjunktur-Analyse for Søndagsavisen stærkt imod tyrkisk medlemskab.

Ud af 810 telefonisk interviewede, som udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen fra 18 år og derover i perioden fra den 4. til den 6. oktober, ville kun 23% stemme ja til Tyrkiets optagelse i EU, 64% ville stemme nej og 13% ved ikke.

Dansk Folkepartis vælgere er de mest markante modstandere med hele 92% nej-sigere.

Det konservative Folkeparti med 68%, Socialistisk Folkeparti 52%, Det Radikale Venstre 50%. Selv Venstre må erkende, at det kniber med tilslutningen. Her er der ikke mindre end 69% af vælgerne, der er imod tyrkisk medlemskab af EU.

Disse markante tal er kommet frem efter at debatten om Tyrkiets medlemskab har taget til i styrke.

For en måned siden viste en meningsmåling fra Catinet, at kun 40% af de danske vælgere var imod Tyrkiets optagelse i EU.

Blandt socialdemokraterne er der ikke mindre end 58% af vælgerne, der er imod!

Men det berører ikke partiledelsen. Den vælger den gamle kendte vej, nemlig, at når Kongressen har vedtaget noget, så er det det, der gælder.

Det betyder, at det tyrkiske spørgsmål bliver hovedspørgsmålet i den kommende valgkamp op til folkeafstemningen om den ny EU-traktat.

Hvis Socialdemokraterne og Mogens Lykketoft tror, at man fremmer mulighederne for et JA til traktaten, ved at undertrykke Karen Jespersens synspunkter om Tyrkiets evt. medlemskab, da kender man åbenbart ikke sit eget vælgerbagland.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810