11.12.2007

Pascal Bruckner.

Forfatter: Poul Vinther Jensen

En fransk filosof kritiserer venstrefløjens leflen for islam.

  

I Weekendavisen 7. december, bringes der et interwiev af Mads P. Justesen, med den kendte franske filosof Pascal Bruckner.

 Pascal Bruckner (født 1948) er en af Frankrigs førende åndspersoner og tilhører den yngre del af kredsen  af de såkaldte "nye filosoffer" der især i 1970erne gjorde en del ud af opgøret med de totalitære ideologier.

I de seneste år har Bruckner især helliget sig kampen mod den islamiske fundamentalisme og angrebene på de vestlige demokratiers frihedsrettigheder.

 Interwievet, der finder sted i Paris, er stort og kommer langt omkring. Det er især Europas negative udvikling, og slappe holdning, overfor den store ændring, der sker i disse år.

Pascal Bruckner sammenligner Europa, med et blændende flot supermarked med luksusartikler og en masse selvtilfredse forbrugere, der ikke gider være med til at sætte en dagsorden, der peger ud over den materielle bekvemmelighed. 

Til Mads P. Justesen siger P.Bruckner bl.a: 

"For mig at se er religionskritik udtryk for en progressiv holdning.

Men i dag er det desværre blevet sådan, at selv en spag kritik af islam betragtes som helligbrøde og udtryk for et reaktionært sindelag.

Hvis man ikke må udøve religionskritik eller være blasfemisk, så er der ikke meget tilbage af de store landvindinger, Europa har opnået takket være vores insisteren på frihed og verdsliggørelse." 

Om islam´s tilstedeværelse i Europa, siger P.Bruckner følgende:

 "Det virker som om vi ikke har tillid til, at tingene kan ændres. Vi synes låst fast i troen på, at der er tale om en kamp mellem de kristne og de vantro muslimer. Men denne kulturpessimistiske fatalisme er ikke nogen farbar vej. Vi kan jo ikke bare nøjes med at afvente civilisationernes sammenstød og så i mellemtiden lade islamisterne gå amok."

 I interwiev`et, går Pascal Bruckner hårdt til den europæiske venstrefløj, som han ikke længere har den store respekt for. Herom siger Bruckner:

 "Jeg er ked af at sige det, men venstrefløjen bærer en stor del af ansvaret for denne tabuisering af islam. Venstrefløjen har forrådt sine egne principper og givet afkald på universalismen og er i stedet blevet fortaler for den kulturelle identitets primat.

Denne leflen for islam er fuldstændig ansvarsløs, og jeg finder denne overdrevne respekt for religion og kultur helt igennem uacceptabel. Venstrefløjen forsvarer alt: tørklæderne, tvangsægteskaber og den kulturelle oprindelse."

 

 

Kilde: Weekendavisen den 7. december 2007.

         Mads P. Justesen.

         Fremhævelse:PVJ.

Læs INDSIGT-UDSYN her

BESTIL BØGER HER

Nyeste videoer -  herunder alle
talerne fra Folkefesterne 2014-2019
se dem i videoteket lige nedenunder

Se flere i Audio- og videoteket

Giv en hånd med

Bliv medlem af foreningen eller støt vores arbejde økonomisk.

 

Du melder dig ind her

MobilePay betalingsnr.:
34810